MYYJIÄ HAETAAN LAURITSALAN JOULUMARKKINOILLE

Julkaistu 2014-10-19 20:25:35

 

Lauritsalassa jo perinteeksi muodostuneet joulumarkkinat järjestetään tänä vuonna Lauritsalan yläkoulun liikuntasalissa (Hallituskatu 22) 14.12. klo 11 - 16.

Myyjien paikkavaraukset 1.12.2014 mennessä lauritsala.info@gmail.com tai klo 16 - 21 p. 044 3425 520. Paikkamaksu 25 € maksetaan tilille FI41 5620 0940 0656 58.

Lauritsalan joulumarkkinoiden järjestäjinä ovat Lions club Lappeenranta Saimaa ja Lauritsalan asukastoimijat.

 

VUODEN LAURITSALALAISEKSI VALITTIIN SAIPA

Julkaistu 2014-09-19 08:50:53

Vuoden lauritsalalainen on tänä vuonna SaiPa.

 

— Tässä tuli nyt aika monta tuhatta ihmistä valittua samalla kertaa, palkinnot vastaanottanut SaiPan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

 

Kallioniemi piti Kyliltä kartanolle -tapahtuman avajaisten juhlapuheen. Tänä vuonna vuoden lauritsalalaisen etsinnöissä korostettiin yhteisöllisyyttä.

 

— Parempaa esimerkkiä yhteisöllisyydestä on vaikea löytää, Lauritsala-seuran puheenjohtaja, vuoden lauritsalalaisen julkistanut Anne-Maija Laukas perustelee SaiPan valintaa.

 

LAURITSALAN LINJA-AUTORAHASTAJISTA KERTOVA TUO PIENI RAHASTAJATYTTÖ VALITTIIN VUODEN KOTISEUTUKIRJAKSI

Julkaistu 2013-10-07 12:07:04

 Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kotiseutukirjaksi muiden kotiseutukirjojen sarjassa lauritsalalaisista linja-autorahastajista kertovan teoksen Tuo pieni rahastajatyttö, tuo tyttö Osulan linjurien – Muistoja Saimaan Osuusauton ajoista Lauritsalassa. Kirjan tarinat on kerännyt Seija Savolainen. Kirjan on kustantanut Lauritsala-seura ja toimittanut Kaisu Lahikainen. Palkinto julkistettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 5.10.2013.

 

Raadin lausunto:

Lauritsala-seuran tuottama teos Tuo pieni rahastajatyttö, tuo tyttö Osulan linjurien – Muistoja Saimaan Osuusauton ajoista Lauritsalassa on ihmislähtöinen kertomus yhdestä jo kadonneesta ammattiryhmästä, linja-autorahastajista, sittemmin autoemännistä.

 

Teos rakentuu lyhyille henkilökuville ja tukeutuu pääsiallisesti Seija Savolaisen omiin haastatteluihin, joskin mukana on jonkin verran hänelle lähetettyjä muistelukertomuksia. Näiden henkilökohtaisten muistelusten kautta avautuu samalla käytännössä koko sodanjälkeinen linja-autoliikenne Suomessa. Samalla tarjotaan näkymää linja-automatkustajien arkeen ja juhlaan: ostosmatkailuun, lauantai-illan tanssilavatunnelmiin ja arkisen harmaisiin koululaiskyyteihin.

 

Rahastajatyttöjen työpäivät olivat pitkiä, mutta eteläkarjalaisella huumorilla selvittiin vaikeistakin paikoista. Oman kuvauksensa saavat myös kuljettajat, rahastajatyttöjen lähimmät työkaverit.

 

Teoksen vaikuttavuutta lisäävät aikalaisvalokuvat, useimmin nauravina poseerauskuvina, jotka tuovat silmiemme eteen rahastajatyttöjen elämänpiirin – työssä ja sen ulkopuolella. Päähenkilöiden kuvaukset on sijoitettu tekstiksi kronologisessa järjestyksessä ja näin samalla tarjoutuu lukijalle mahdollisuus seurata liikennekulttuurin muutosta.

 
Kuvassa vasemmalla kirjan tarinat kerännyt Seija Savolainen ja oikealla Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas (kuva: Suomen Kotiseutuliitto)

 

VUODEN LAURITSALALAISIKSI TAINA TUJULA JA ESA KUOKKANEN

Julkaistu 2013-09-04 19:03:31

Lauritsala-seura valitsee vuoden lauritsalalaisen vuodeksi kerrallaan Kyliltä kartanolle -tapahtuman avajaisissa.  Arvonimi annettiin nyt toista kertaa. Seurassa on sovittu, että arvonimi annetaan lauritsalalaiselle tai Lauritsalasta kotoisin olevalle henkilölle tai lauritsalalaiselle yrittäjälle, joka on toiminnallaan tuottanut Lauritsalalle positiivista mainetta. Valinnan tekee Lauritsala-seuran johtokunta.

 

Tänä vuonna valinta kohdistui poikkeuksellisesti kahteen henkilöön, yrittäjäpariskuntaan, koska kumpikin on toiminut aktiivisesti Lauritsalan hyväksi ja omalla toiminnallaan edistänyt alueen yhteisöllisyyttä.

 

Lauritsala-seuran johtokunnan valinta vuoden lauritsalaisiksi on K-Supermarket Lauritsalan kauppiaat Taina Tujula ja Esa Kuokkanen.

 

Tujula ja Kuokkanen siirtyivät K-Market Kuutista Kaukaalta Lauritsalan K-Supermarketiin vuonna 2011. He uskovat Lauritsalaan hyvänä kauppapaikkana ja ovat tehneet suuria investointeja remontoimalla ja kehittämällä meidän lähikauppaamme paikassa, jossa on ollut kauppa jo yli 40 vuotta. Kauppiaat ovat sitä mieltä, että Lauritsalan pitkät perinteet ja vahva lauritsalalaisuus luovat hyvän pohjan kehittää liikekeskusta.

 

Esa Kuokkanen on ollut mukana Lauritsalan aluekeskuksen kehittämistyöryhmässä ja hän on Lauritsalan alueraadin jäsen. Taina Tujula ja Esa Kuokkanen ovat Lauritsalaan tulostaan asti halunneet olla osa yhteisöä. He ovat omasta aloitteestaan osallistuneet tai tukeneet erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä vahvistaneet lukuisilla tavoilla ja toiminnallaan alueen yhteisöllisyyttä.

 

Kuvassa vasemmalta Esa Kuokkanen ja Taina Tujula.

(Kuvaaja Sanna Suuronen)

 

RAHASTAJATYTÖT TARINOIVAT KIRJASSA

Julkaistu 2013-06-06 19:42:52

Seija Savolaisen kokoama kirja Tuo pieni rahastajatyttö, tuo tyttö Osulan linjurien – Muistoja Saimaan Osuus-Auton ajoista Lauritsalassa on julkistettu. 

Tuo pieni rahastajatyttö -kirja sisältää lähes 90 rahastajan muistoja ja kokemuksia 1940-luvulta 70-luvun lopulle, jolloin rahastajien ammatti lakkautui. Noin 190-sivuisessa kirjassa on yli 160 kuvaa. Kirjan on julkaissut Lauritsala-seura.

− Kesällä 2010 oli Joutsenoon, Ilottulan ammattiosaston majalle Saimaan rannalle kokoontunut Saimaan Osuus-Auton eläkkeelle jääneitä kuljettajia, rahastajia ja korjaamon väkeä. Muistot menneistä työpäivistä yhteisessä Osulassamme lentelivät ilmassa, Seija Savolainen kertoo kirjan esipuheessa.

− Joku harmitteli, ettei kukaan ei ole merkinnyt näitä juttuja muistiin. Sanoin silloin, että minulla kyllä on kirjoitettuna joitakin omakohtaisia tarinoita. Kertokaa lisää, niin saadaan niitä kootuksi enemmänkin, kehottelin. Niin syntyi kiinnostus ja motiivi koota muistoja ammatista, joka aikanaan tuli, oli ja meni.

Ensin pelkästään rahastajille suunnitellusta muistelmakoosteesta syntyi Seija Savolaisen innostuksen ja ahkeran kokoamistyön ansiosta kirja, joka luo kokonaiskuvaa Osulan tuon ajan historiasta rahastajien näkökulmasta.

− Näistä muistamisistamme syntynee kuva vuosikymmenten takaisista työpäivistämme. Moni aloitti 15-vuotiaana, jopa neljäntoista ikäisenä, ja teki pisimmillään 21 ½ tunnin työpäivän suuremmitta tauoitta eväspalojen ja maitopullon voimalla. Silti moni sanoi kokeneensa Osulan työajan myönteisenä ja vaihtelevana aikana. Aina oli useimpien mielestä kiva lähteä töihin, Seija Savolainen kuvailee.

Rahastajien ja kuljettajien lisäksi muistoissa ovat mukana monet vakituiset kulkijat, jotka saattoivat matkustaa päivittäiset työmatkansa jopa 30 vuotta samalla linjalla. Vakituisia matkustajia olivat myös monet koululaiset.

Osulan lisäksi tarinoissa kuvastuu voimakkaana kadonnut aikakausi, yhteisöllinen maailma, jossa ihmisiin luotettiin, apua pyydettiin ja saatiin nykyajasta katsoen mitä oudoimmissa tilanteissakin.

Tuo pieni rahastajatyttö -kirjan ostopaikkoja ovat K-Supermarket Lauritsala, Karjala-myymälä ja heinäkuussa Kartanon kesäkahvila. Kirjaa voi myös kysyä Lauritsala-seuran johtokunnan jäseniltä ja seuran tapahtumissa. Kirjan hinta on 30 €.

 

MIUN LAURITSALA -VALOKUVAKILPAILU

Julkaistu 2013-06-06 19:53:44

 

Miun Lauritsala -valokuvakilpailu on päättynyt. Saimme kilpailuun hienoja kuvia. Voittajat julkistetaan Kyliltä kartanolle -tapahtuman avajaisissa 30.8.

 

MIUN LAURITSALA -VALOKUVAKILPAILULLE JATKOAIKAA

Julkaistu 2013-02-14 14:29:39

Lapsille ja nuorille tarkoitettua Miun Lauritsala-valokuvakilpailua on päätetty jatkaa 31.5.2013 asti.

 

Allaolevasta tiedostosta löytyvät kilpailun ohjeet ja säännöt:

 

 

 

 

 

Miun Lauritsala.docx

 

KAISU LAHIKAINEN ON ENSIMMÄINEN VUODEN LAURITSALALAINEN

Julkaistu 2012-08-24 20:42:39

 

Lauritsalan kartanolla perjantaina 24.8. 2012 avatussa Kyliltä kartanolle –tapahtumassa julkistettiin ensimmäinen Vuoden lauritsalalainen. Arvonimen saa Lauritsalan lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kaisu Lahikainen.


Kaisu Lahikainen toimii aktiivisesti ja innostuneesti kotiseutunsa Lauritsalan hyväksi.  Hän on puolustanut paikallisen kulttuurin ja palvelujen säilymistä sekä ollut mukana järjestämässä lukuisia tapahtumia ja retkiä. Lahikainen muistaa tuoda lauritsalaisuutensa esille eri tilanteissa. Kaisu Lahikainen on omalla toiminnallaan tuottanut Lauritsalalle erittäin runsaasti  positiivista mainetta ja julkisuutta. Hän on siksi luonteva valinta ensimmäiseksi Vuoden lauritsalalaiseksi.

 

Lahikainen on syntyjään (s. 1956) lauritsalalainen. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän asui Lauritsalan keskustassa Tornitalossa ja myöhemmin Hovinpellolla. Myös koulunsa hän kävi kokonaan Lauritsalassa: ensin Luukkaan keskuskansakoulussa, sitten Lauritsalan yhteiskoulussa, mistä hän pääsi ylioppilaaksi viimeiseltä vuosiluokalta vuonna 1975. Vuotta myöhemmin aloittaneeseen Lauritsalan lukioon Lahikainen ehti vasta opettajaksi vuonna 2004.

 

Ennen kuin Kaisu Lahikainen päätyi omaan kouluunsa pidetyksi opettajaksi, hän ehti tehdä monipuolisen uran kielen ja kulttuurin asiantuntijana, kirjoittajana sekä kirjallisuuden kääntäjänä. Filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa suoritettuaan palasi hän perheineen Lappeenrantaan vuonna 1985, ensin Karjala-lehden toimittajaksi 1985 – 88, ja vuosiksi 1988 – 1991 lehden päätoimittajaksi. Lisäksi Lahikainen on toiminut Karjalan Liiton Etelä-Karjalan projektisihteerinä, sekä Karjalan Liiton järjestö- ja kulttuurisihteerinä 1997 – 2002.

 

Toimittajavuosista lähtien hän on välillä toiminut freelance-toimittajana sekä suomentajana. Erityisesti Lahikainen on saanut tunnustusta virolaisen kirjallisuuden kääntäjänä.  Merkittävimpiä palkintoja ovat kääntäjien valtionpalkinto Jouko Vanhasen kanssa Jaan Krossin romaanista, sekä viimeksi tänä vuonna saatu Agricola-palkinto Ene Mihkelsonin romaanin Ruttohauta suomennoksesta.

 

Kaisu Lahikaisen perheeseen kuuluvat aviopuoliso Martti Lahikainen. Molemmat lapset, tytär ja poika, ovat jo aikuisia. Lahikaiset ovat yhdessä aktiivisesti osallistuneet Lauritsalan yhdistystoimintaan. Martti ja Kaisu tapasivat ja ystävystyivät nuorina Lauritsalan partiotoiminnassa, ja jo 1980-luvulla molemmat liittyivät Lauritsala-seuraan ainaisjäseniksi. Vuodesta 2011 Kaisu Lahikainen on ollut Lauritsala-seuran sihteeri.

 

Ensimmäinen vuoden lauritsalalainen

 

Lauritsala-seura aikoo valita vuoden lauritsalalaisen vuodeksi kerrallaan. Ensimmäinen arvonimi annettiin nyt juhlavuotena, 80 vuotta Lauritsalan kauppalan perustamisen jälkeen. Seurassa on sovittu, että arvonimi annetaan lauritsalalaiselle tai Lauritsalasta kotoisin olevalle omalla alallaan ansioituneelle henkilölle, joka on toiminnallaan tuottanut kotiseudulleen positiivista mainetta. Valinnan tekee Lauritsala-seuran johtokunta. (Kaisu Lahikainen ei ole osallistunut tämän vuoden valintaan.)

Kaisu Lahikainen.pdf

 

LAURITSALA-SEURAN PUHEENJOHTAJA ETELÄ-KARJALAN EDUSTAJAKSI SUOMEN KOTISEUTULIITON VALTUUSTOON

Julkaistu 2012-08-05 09:41:06

 

 

SUOMEN KOTISEUTULIITON VALTUUSTOON KUUSI UUTTA JÄSENTÄ

 

Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon valittiin kuusi uutta henkilöä liiton vuosikokouksessa Mikkelissä perjantaina 3. elokuuta.

 

 

Etelä-Karjalan edustajaksi valittiin lauritsalalainen käsityöläinen Anne-Maija Laukas, Kanta-Hämeestä janakkalalainen yrittäjä Elisa Göös, Keski-Suomesta jyväskyläläinen museonjohtaja Heli-Maija Voutilainen, Pohjanmaalta laihialainen HuK Camilla Lyyski, Päijät-Hämeestä lahtelainen rehtori Martti K. Lehto ja Uudeltamaalta helsinkiläinen varatuomari Veijo Lehto.

 

Erovuorossa olleista edustajista jatkokaudelle valittiin Keski-Pohjanmaan edustajana kokkolalainen kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus, Kymenlaaksosta kouvolalainen rehtori Erkki Sillanpää, Lapista torniolainen tutkija Minna Heljala, Pohjois-Pohjanmaalta muhoslainen filosofian lisensiaatti Martti Kiviharju, Uudeltamaalta porvoolainen amanuenssi Synnöve Bergholm sekä helsinkiläinen filosofian maisteri Tuula Salo. Varsinais-Suomen edustajana jatkaa turkulainen kotiseutuneuvos Markku Monnonen. Myös erovuorossa olleet valtuuston asiantuntijajäsenet professori Janne Vilkuna Orimattilasta ja erityisasiantuntija Ditte Winqvist Helsingistä jatkavat valtuuston jäseninä.

 

Uudessa valtuustossa on kaikkiaan 16 naista ja 16 miestä. Ehdokkaat valtuustopaikoille asetettiin keväällä maakunnallisissa kotiseutukokouksissa.

 

Liiton puheenjohtajana toimii professori Pekka Laaksonen ja varapuheenjohtajina professori Janne Vilkuna ja aluekehitysasiantuntija Helena Aaltonen.

 

Yli 800 yhdistyksen, kunnan ja maakuntaliiton järjestö

 

Suomen Kotiseutuliitto on etenkin paikallista kulttuuriperintöä ja kotiseututoimintaa vaaliva keskusjärjestö, jonka jäseninä on 639 kotiseutu- ja kaupunginosayhdistystä, lukuisia alueellisia kotiseutujärjestöjä, kaikki maakuntien liitot, 118 Suomen kuntaa sekä valtakunnallisia järjestöjä.

Liitto vaikuttaa lainsäädäntöön ja hallintoon kotiseututoiminnan edellytysten tukemiseksi sekä elinympäristön laadun ja ihmisten viihtyvyyden parantamiseksi. Kotiseutuliitto antaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta, julkaisee alan kirjallisuutta ja edistää kotiseudun tutkimusta ja tuntemusta.

 

www.kotiseutuliitto.fi

 

KÄVELYRETKIÄ LAURITSALAN ARKKITEHTUURIIN JA YMPÄRISTÖÖN -OPAS ON ILMESTYNYT

Julkaistu 2012-07-21 14:48:02

Etelä-Karjan museon, Lauritsala-seuran ja Saimaan kanavamuseon edustajien yhteistyönä ja Lappeenrannan kaupungin tukemana syntynyt painettu opas liittyy Lauritsalan kauppalan 80-vuotisjuhlavuoteen.

"Kävelyretkiä Lauritsalan arkkitehtuuriin ja ympäristöön" piirtää suuntaviivoja Lauritsalan alueen historiasta ja kehityksestä rakennetun kulttuuriympäristön näkökulmasta. Kartta tarjoaa neljä erilaista reittivaihtoehtoa ympäristön omaehtoiselle tutustumiselle. Reittien pituudet vaihtelevat 3,2 ja 6 kilometrin välillä. Kierrokset esittelevät viitisenkymmentä Lauritsalasta ja sen vaiheista kertovaa kohdetta: arkkitehtuuria, historiaa, julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä.

Opaskartta on ilmainen ja sitä on saatavissa mm. Lauritsalan kirjastosta, Lauritsalan kartanon kesäkahvilasta, Saimaan kanavamuseosta. Etelä-Karjalan museosta ja taidemuseosta, Ratsuväkimuseosta, Wolkoffin talon museokaupasta, Lappeenrannan kaupungintalolta, pääkirjastosta sekä matkailuneuvonnasta.

 

Opasta voi myös tiedustella Lauritsala-seurasta yhteydenottolomakkeella, sähköpostilla osoitteesta lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai puhelimitse numerosta 040 519 0107.

 

LAURITSALA-PAITA

Julkaistu 2012-04-10 20:12:09

Värit:
musta paita / valkoinen kuvio
musta paita / punainen kuvio
valkoinen paita / musta kuvio

Hinta:
15 € (+ mahdolliset postikulut)

Myynti ja tiedustelut:
lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com
040 519 0107
K-Supermarket Lauritsala

 

MIUN LAURITSALA -VALOKUVAKILPAILU LAPSILLE JA NUORILLE

Julkaistu 2012-02-26 16:28:22

Lauritsala-seura järjestää valokuvakilpailun "Miun Lauritsala" alueella asuville tai koulua käyville lapsille ja nuorille. Lisätiedot ja ohjeet löytyvät alla olevasta tiedostosta.

Miun Lauritsala.rtf

 

LAURITSALA-SEURA RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012

Julkaistu 2011-12-27 19:57:12

1. Yleistä


Lauritsala-seuran tarkoituksena on mm. lisätä kotiseututietoutta, ylläpitää kotiseutuhenkeä ja kehittää kotiseutua. Tätä tarkoitustaan seura toteuttaa järjestämällä erilaisia tapahtumia, kokouksia, kultturitilaisuuksia ja -retkiä; tekemällä aloitteita ja esityksiä sekä harjoittamalla kotiseututietoutta tukevaa kustannustoimintaa.

 

2. Kokoukset

 • kevätkokous
 • syyskokous ja puurojuhla
 • johtokunnan kokouksia

3. Varsinainen toiminta

 

Lauritsalan kauppalan perustamisen 80-vuotisjuhlavuoden toiminta

 • Uuden vuoden juhlailotulitus Luukkaansalmen sillalta
 • Tunnettuja lauritsalalaisia -luentosarja. Irja Mether aloittaa sarjan kertomalla tammikuussa 2012 Lauritsalan ensimmäisestä kauppalanjohtajasta Santeri Jakobsonista.
 • Kaupunginorkesterin konsertti Lauritsalan kirkossa 20.4.
 • Kävelykierrosopas, jossa esitellään alueen arkkitehtuuri- ja historiallisia kohteita
 • Vuoden lauritsalalaisen valinta
 • Valokuvakilpailu "Miun Lauritsala" lauritsalalaisille lapsille ja nuorille yhteistyössä Lauritsalan koulujen kanssa
 • Kevyen musiikin konsertti - teemana Lauritsala

*  Sauvakävely Lauritsalan urheilukeskuksessa maanantaisin klo 8.30

*  Osallistuminen Mikkelin valtakunnallisille kotiseutupäiville 2. - 5.8.2012

*  Kartanotapahtuma elo-syyskuun vaihteessa 2012 asukasyhdistyksen ja muiden toimijoiden

    kanssa

*  Kotiseuturetki lähialueelle; teatteriretkiä

*  Kartanon joulumarkkinat asukasyhdistyksen kanssa

*  Uudenvuoden vastaanottajaistilaisuus asukasyhdistyksen ja seurakunnan kanssa

*  Lauritsala-paidan tuottaminen

*  Rahastajamuistoja Osulasta -kirjan toimittaminen julkaistavaksi vuonna 2013

 

4. Talous

 

Jäsenmaksut: vuosijäsenet 10 €, ainaisjäsenet 50 €, kannattajajäsenet 25 €

Muut tulot: kaupungin toiminta-avustus, tuotemyyntiä, arpajaisia

 

5. Tiedotus

 

Etelä-Saimaan ja Vartti Etelä-Karjalan seuratoimintapalstat, jäsenkirjeet, sähköposti, sanomalehdet, Etelä-Karjalan radio, internetkotisivu ja Facebook

 

MUISTOJA LAURITSALAN KIRJASTOSTA

Julkaistu 2011-03-03 12:31:04

Lauritsala-seura ja Lauritsalan kirjasto järjestävät Lauritsalan kirjaston 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi muistitieto- ja perinnekeruun teemanaan "Muistoja Lauritsalan kirjastosta".

 

Muistot, mielikuvat ja kokemukset voivat liittyä kirjastorakennukseen, kirjaston hoitajiin ja työntekijöihin, omiin kirjastossa käymisen ja lainaamisen kokemuksiin. Keräykseen voivat osallistua kaikki, joilla on kokemuksia ja muistoja Lauritsalan kirjastosta. Myös valokuvat ovat tervetulleita.

 

Keräys alkaa 1. maaliskuuta ja päättyy vuoden 2011 lopussa. Muistoja voi lähettää Lauritsala-seuran sähköpostiin lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai viesteinä Lappeenrannan maakuntakirjaston ja Lauritsala-seuran Facebook-sivuille. Lisäksi Lauritsalan kirjastossa on palautuslaatikko kirjoituksia varten.

 

Lauritsala-seuran ja kirjaston yhteinen työryhmä lukee kirjoitukset, ja ne tallennetaan kirjastoon. Niitä liitetään Lauritsala-seuran Internet-sivuille ja niitä voidaan myös hyödyntää juhlavuoden tapahtumissa. Kaikkien keruuseen osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

 

KEVÄTKOKOUKSEN 27.2.2011 KANNANOTTO

Julkaistu 2011-02-27 18:49:50

Lauritsalan palvelualueen kouluratkaisut on päätetty tehdä vuonna 2013. Alueen neljässä ns. kyläkoulussa, joissa on peruskoulun 1 – 6 luokat, on kiireellinen peruskorjaustarve. Muukonniemen ja Kanavansuun koulut vaativat vähintäänkin peruskorjausta. Mustolan koulu on jo osittain käyttökiellossa ja Partalan koulun tilanne on huolestuttava. Lauritsala-seura on tietoinen, että Lappeenrannan kaupungin ei ole järkevää tai kannattavaa peruskorjata kaikkia näitä kouluja.


Osa Mustolan koulun oppilaista on jo siirretty koulun sisäilmaongelmien takia Lauritsalan koulukeskukseen ja on suuri todennäköisyys, että edellä mainituista kouluista joudutaan siirtämään useampia luokkia Lauritsalan koulukeskukseen ennen kouluratkaisujen tekemistä.


Lauritsalan koulu on jo nyt huomattavasti suurempi kuin yksikään peruskoulun 1 – 6 luokkien koulu Lappeenrannassa. Koulussa on lähes 400 oppilasta. Valtakunnallisestikin oppilasmäärä on erittäin suuri. Lauritsala-seuran mielestä on erittäin huolestuttavaa, jos 1 – 6 luokkien oppilasmäärä vielä entisestään kasvaa Lauritsalan koulukeskuksessa. Mustolan, Partalan, Muukonniemen ja Kanavansuun kouluissa on yhteensä lähes 350 oppilasta. Oppilaiden hyvinvoinnin kannalta tilanne ei ole hyväksyttävä, jos yhdenkin näistä kouluista oppilaat siirretään pysyvästi Lauritsalan koulukeskukseen.


Lauritsala-seuran mielestä on ehdottoman tärkeää, että Lappeenrannan kaupunki aikaistaa suunnitellun ns. Pontuksen koulun rakentamista korvaamaan alueen huonokuntoiset koulut. Koulu on rakennettava riittävän suureksi ottamaan myös oppilaat Joutsenon suuntaan laajenevan asutuksen alueelta.


Lauritsala-seura ei voi hyväksyä, että lapsemme joutuvat opiskelemaan epäterveellisessä ympäristössä. Lasten hyvinvoinnin huomiotta jättäminen on lyhytnäköistä.

 

SYYSKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ

Julkaistu 2010-12-29 21:42:12

Lauritsala-seuran 12.12.2010 pidetyssä syyskokouksessa päätettiin

 

- valita seuran uudeksi puheenjohtajaksi Anne-Maija Laukas

 

- johtokunnan jäseninä jatkavat Kaisu Lahikainen, Anneli Latto, Pertti Lautamäki, Raimo Lehtinen,

  Eero Moisio ja Leena Ålander

 

- uusiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Lippo Itälinna ja Juha Myllynen

 

- seuran edellinen puheenjohtaja Seppo Nevalainen valittiin kunniapuheenjohtajaksi

 

Jäsentiedote 1/2010

Julkaistu 2010-06-29 13:11:22

 

 

SEURAMME HALLINTO v. 2010

 

Johtokunta:

Puheenjohtaja Seppo Nevalainen, Lietjärvenkatu 11, 53300 LPR

p. 05 412 2664, email seppo.nevalainen@pp5.inet.fi

 

Varapuheenjohtaja Eero Moisio

 

Sihteeri Anne-Maija Laukas, Harjukatu 19, 53300 LPR

p. 040 519 0107, email anne-maija.laukas@pp.inet.fi

 

Muut jäsenet: Matti Arponen, Kaisu Lahikainen, Anneli Latto, Pertti Lautamäki, Raimo Lehtinen ja Leena Ålander

 

Taloudenhoitaja:

Paula Nevalainen

 

Tilintarkastajat:

Pentti Pulli ja Marja-Liisa Neuvonen

 

Sääntömääräiset kokoukset:

Kevätkokous 21.2.2010 ja syyskokous 12.12.2010

 

 

 

VARSINAINEN TOIMINTA

 • Sauvakävely ja jumppa maanantaisin klo 8:30, uimahallin maastossa
 • Teatteriretkeilyjä kahteen kohteeseen
 • Kotipolku-tapahtuma elokuussa
 • Valtakunnalliset kotiseutupäivät Joensuussa pe 6.-8.8.
 • Jäseniltoja sopivien teemojen ilmaantuessa
 • Muuta; vuoden varrella esiin tulleita ideoita pyrimme toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan

 

 

TIEDOTUS

 

Pääasiassa VARTTI Etelä-Karjalan seuratoimintapalstalla. Tapahtumista myös Etelä-Karjalan Radion menovinkeissä ja netin kotisivuillamme