TUNNETTUJA LAURITSALALAISIA -SARJASSA VUOROSSA HENRIK CRONSTRÖM

Julkaistu 2014-10-19 20:30:54

 


Lauritsala-seuran esitelmäsarja tunnetuista lauritsalalaisista jatkuu sunnuntaina 26.10. Ilkka Kuivalainen kertoo diplomi-insinööri Henrik Cronströmistä, joka jo 1920-luvulla alkoi edistää Lauritsalan muodostamista itsenäiseksi kunnaksi ja seurakunnaksi. Tilaisuus pidetään Lauritsalan työväentalolla, ja se alkaa klo 14.

Diplomi-insinööri Henrik Cronström (1879 – 1958) toimi Kaukaan tehtailla koko työuransa ajan. Hän kävi tehtailla jo opintojensa lopulla ja sai nuoremman insinöörin paikan heti valmistumisensa jälkeen vuonna 1905. Hän siirtyi eläkkeelle yhtiön teknillisenä johtajana ja isännöitsijänä vuonna 1946. Näiden neljän vuosikymmenen aikana tehdasyhdyskunta kehittyi monella tapaa.

Cronström oli mukana Lappeen kunnan hallinnossa ja osallistui hankkeeseen muodostaa Lauritsalasta oma seurakunta ja kunta jo 1920-luvun alussa. Tällöin varattiin paikka kirkolle ja hautausmaalle tehtaan maan itälaidalle, mutta tämä kaavasuunnitelma ei toteutunut, koska Lappeen seurakunta ei vielä suostunut uuden seurakunnan perustamiseen. Kun Lauritsalan kauppala perustettiin, osallistui Cronström pitkään myös sen hallintoon.

Cronström kehitti koneinsinöörinä etenkin rullateollisuutta. Hän teki vuosina 1913 – 1914 pitkän opintomatkan, jolloin hän tutustui myös Yhdysvaltojen ja Kanadan rullatehtaisiin. Toinen hänen mielenkiintonsa kohde oli rakennustoiminta, jota hän itse johti rakennusmestariensa avulla. Hän loi Kaukaan alueelle yhtenäisen ilmeen yhdessä valitsemansa arkkitehti V.G. Palmqvistin kanssa.

Vaikka Cronström ja hänen vaimonsa olivat molemmat kotoisin Pohjanmaalta, he jäivät eläkevuosinaankin asumaan Lauritsalaan.

Kahvitarjoilu tilaisuuden jälkeen.

 

V.-V. Kaukovaara Lauritsala-seuran Tunnettuja lauritsalalaisia -sarjassa

Julkaistu 2014-09-19 08:28:13

Lauritsala-seuran sarja Tunnettuja lauritsalalaisia jatkuu. Rovasti Jorma Taipale kertoo Lauritsalan seurakunnan ensimmäisestä kirkkoherrasta Veli-Valio Kaukovaarasta sunnuntaina 21.9. klo 14 Lauritsalan seurakuntakodissa.

 

Taipale kertoo, millainen oli V.-V. Kaukovaaran kasvuympäristö, ja luonnehtii hänen uraansa ennen Lauritsalaa. Esittelyssä kuullaan Kaukovaaran merkityksestä Lauritsalan seurakunnalle, jonka rakentajaksi häntä voidaan kuvailla.

 

Tilaisuudessa on mahdollisuus keskusteluun ja muisteluun. Kahvitarjoilu, vapaaehtoinen maksu.

 

TIETO-FINLANDIA -PALKITTU VILLE KIVIMÄKI VIERAILEE LAURITSALASSA

Julkaistu 2014-03-26 09:41:02Lauritsala-seuran Tunnettuja lauritsalalaisia -sarja jatkuu huhtikuussa 2014. Lauritsalassa kasvanut ja koulunsa käynyt Ville Kivimäki kertoo Lauritsala-talossa sunnuntaina 6.4. kello 14 alkaen Tieto-Finlandian voittaneesta kirjastaan Murtuneet mielet: Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945. Esitelmän jälkeen ja kahvitarjoilun aikana on mahdollisuus keskusteluun.

Tieto-Finlandia-palkinnon voittanut teos purkaa rohkeasti sankaruuden ylle sälytettyjä myyttejä sekä sukupolvia vaivanneita kansallisia traumoja. Tieto-Finlandia-palkinnon valitsija Maija Tanninen-Mattila perusteli valintaansa mm. seuraavasti ”Monien psyykkisesti järkkyneiden sotilaiden oireet jäivät sodassa vailla hoitoa. Monilla oireet näyttäytyivät vasta sodan jälkeen. Kokemukset ovat jääneet kielellisesti jäsentymättömiksi, historiattomien historiaksi. Ville Kivimäki on antanut näille kokemuksille sanat. Tänä itsenäisyyspäivänä, luettuanne Murtuneet mielet, Väinö Linnan Tuntematon sotilas avautuu uudella tavalla."

Ville Kivimäki (s. 1976 Helsinki) on Helsingin yliopistossa työskentelevä, Tampereella asuva historiantutkija. Kivimäki syntyi Helsingissä ja kasvoi Lappeenrannan Lauritsalassa. Hän aloitti historian yliopisto-opintonsa Joensuussa mutta siirtyi Turkuun ja väitteli filosofian tohtoriksi Åbo Akademista vuonna 2013. Väitöskirja Battled Nerves: Finnish Soldiers’ War Experience, Trauma, and Military Psychiatry, 1941–44 edustaa pohjoismaiden historiaa ja käsittelee suomalaissotilaiden psyykkisiä häiriöitä jatkosodan aikana.

Väitöskirjan suomenkielinen versio Murtuneet mielet: Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945 voitti vuoden 2013 Tieto-Finlandian. Kiitospuheessaan Kivimäki painotti, että psyykkiset vammat tulisi ymmärtää fyysisten vammojen lailla sotavammoiksi. "Psyykkiset oireet olivat pohjimmiltaan mitä normaalein reaktio pöyristyttäviin olosuhteisiin. Ne eivät olleet merkkejä mistään poikkeavasta tai vaillinnaisesta luonteenlaadusta, kuten niitä pitkään käsiteltiin."

 

LAURITSALA-SEURAN KEVÄTKOKOUS

Julkaistu 2014-03-26 09:24:28

Lauritsala-seuran kevätkokous on sunnuntaina 30.3. klo 14:stä alkaen Lauritsala-talossa.

 

Ennen kokousta taiteilija Emma Jussila-Scherman kertoo nukketeatterin tekemisestä ja Karelus-teatteristaan. Tässä tietoa Emmasta: "Emma Jussila-Scherman on lappeenrantalainen taiteilija, joka on opiskellut esittävää taidetta Turun Taideakatemiassa ja useissa ulkomaisissa teattereissa. Emman nukkeja ja esityksiä on nähty mm. Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Emma Jussila Scherman on perustanut Lappeenrantaan yksityisen ammattiteatterin Teatteri Kareluksen seitsemän vuotta sitten. Hän asuun Lauritsalassa."

 

Kokouksessa käsitellään muun muassa viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksen jälkeen juodaan kahvit.

 

Tervetuloa kevätkokoukseemme!

 

UUDEN VUODEN VASTAANOTTO

Julkaistu 2013-12-29 12:28:49

 

Perinteinen uuden vuoden vastaanotto pidetään
Lauritsalan VPK:n pihalla tiistaina 31.12. klo 21 - 22.
Puheenvuoron pitävät Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas, Lauritsalan alueen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Alaraatikka ja seurakuntapastori Kukka-Maaria Kalpio.
Mehutarjoilu ja mahdollisuus ampua omia raketteja.
 
Järjestäjät Lauritsala-seura, Lauritsalan alueen asukasyhdistys, Lauritsalan seurakunta ja Lauritsalan VPK.

 

JOULUTUNNELMAA KARTANON JOULUMARKKINOILTA LAURITSALASTA

Julkaistu 2013-12-09 19:58:40

 

Jo perinteeksi tulleet Kartanon joulumarkkinat järjestetään

sunnuntaina 15.12. klo 12 - 16 Lauritsalan kartanon navetassa.

Joulumarkkinoilla on tarjolla leivonnaisia ja käsityöläisten tekemiä tuotteita, esimerkiksi neuleita, huopatöitä ja kierrätystuotteita sekä kortteja ja kauneudenhoitotuotteita. Myytävänä on myös maustekurkkuja sekä erilaisia ryynejä ja jauhoja. Myös paikalliset yhdistykset esittelevät toimintaansa.

Markkinoiden lisäksi joulutunnelmaan pääsee kahvilassa, jossa voi nauttia joulupuuroa, torttuja, kahvia, teetä tai glögiä sekä kuunnella Lauritsalan lukion opiskelijoiden Viivi Poikulaisen ja Alina Marttisen esittämiä joululauluja.

Kartanon joulumarkkinat järjestää Lauritsalan koulun ja lukion tuki ry, Lauritsala-seura, Lauritsalan alueen asukasyhdistys, Lions Club Lappeenranta-Saimaa, Lauritsalan Siniveljet ja Lauritsalan kartano.

 

Myyntipaikkojen vuokrat menevät kokonaisuudessaan Lauritsalan koulun ja lukion hyväksi.

 

TUNNETTUJA LAURITSALALAISIA -ESITELMÄSARJASSA VUOROSSA CARL FREDRIK SAVANDER

Julkaistu 2013-10-22 17:13:24

 

 

 

Lauritsalan kartanon omistaja Carl Fredrik Savander
osasi hyödyntää kanavan rakennustyömaataLauritsala-seuran tunnettuja lauritsalalaisia -esitelmäsarjassa siirrytään
kauemmas historiaan, kun tutkija Anu Talka kertoo kauppaneuvos Carl Fredrik
Savanderista. Tilaisuus on Lauritsala-talossa sunnuntaina 27.10. kello 14,

ja esitelmän jälkeen on mahdollisuus keskustella kahvikupin äärellä.

Vuonna 1795 syntynyt Carl Fredrik Savander muutti Lappeenrantaan vuoden 1812
paikkeilla Kuopiosta, ja yritteliäästä ja taitavasta miehestä tuli pian
kaupungin merkittävin kauppias.

 
Lauritsalaan Savander liittyy, koska hän vuonna 1821 avioitui Lauritsalan
kartanon omistajan Jacob Halitziuksen tyttären Sofian kanssa. Hän ostikin
apeltaan kartanon, jonka sijainti osoittautui Saimaan kanavan rakennustyömaan
aikana (1845-56) erinomaiseksi.
Savander toimitti rakennustyömaan ensimmäisten vuosien tarvikkeista merkittävän
osan, urakoi rakennuksia ja vuokrasi tiloja muun muassa kanavapäällikölle.

Lisäksi hän perusti kartanoon olutpanimon ja viinanpolttimon, joiden tuotteille
kanavatyömaan työmiehet takasivat menekin. Kartanon majatalo palveli
matkustavaisia. Erityistä huomiota kiinnitettiin kartanon viljelysten
kehittämiseen.

Savanderin arvostetusta asemasta Lappeenrannassa kertoo se, että vuonna 1856
hän sai kunnian tarjota aterian keisari Aleksanteri II:lle tämän vieraillessa
Lappeenrannassa.

 

Carl Fredrik Savander kuoli 1862.

 

 

Kuva: Carl Fredrik Savanderin hahmo oli mukana Lauritsalan kartanolla pidetyssä draamakierroksessa syyskuun alussa. Savanderina esiintyi Lauritsalan alueen
asukasyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Alaraatikka ja talousmamsellina Taina
Haapasalo.

 

MIUN LAURITSALA -VALOKUVAKILPAILUN PALKINNOT ON JAETTU

Julkaistu 2013-09-04 18:25:00

 

Lauritsala-seura on järjestänyt lapsille ja nuorille suunnatun Miun Lauritsala-valokuvakilpailun, joka on päättynyt ja kilpailun palkinnot on jaettu.

 

Valokuvakilpailun tehtävänanto oli hyvin väljä: seura halusi vain kuvia Lauritsalasta lasten ja nuorten silmin. Kilpailussa oli kolme sarjaa, joiden ikärajat jakautuivat alakouluun, yläkouluun ja toisen asteen opiskelijoihin.

 

 

Kilpailun rahapalkinnot ovat lauritsalalaisten yritysten lahjoittamia. Lahjoittajia ovat aakkosjärjestyksessä:

Autokoulu Joensuu Ky

Kuljetusliike Huttunen Oy

K-Supermarket Lauritsala

Lasi-Nikku Ky

Lappeenrannan Kuntoutus Oy

Lauritsalan apteekki

Lauritsalan karkkipuoti-kahvila Ky

Lauritsalan parturi

Planekar Oy

 

Palkitut kuvan olivat Kyliltä kartanolle –tapahtumaviikonlopun ajan esillä Lauritsalan kartanon navetassa kesäkahvilassa. Näyttely on siirretty K-Supermarket Lauritsalaan, jossa kuviin voi käydä tutustumassa 2. - 15.9.2013.

 

Palkitut ovat:

 

Sarja 6 – 12 –vuotiaat:

Kunniamaininta 50 € / Niko Vakkilainen

1. palkinto 100 €  / Kati Vakkilainen

 

Sarja 13 – 15 –vuotiaat:

2. palkinto 100 € / Janina Loisa

1. palkinto ja kilpailun paras kuva 150 € / Anu Rehunen

 

Sarja 16 – 20 –vuotiaat:

1. palkinto 100 € / Suvi Lyytikäinen  

 

Kuvassa vasemmalta: Anu Rehunen, Janina Loisa, Suvi Lyytikäinen, Niko Vakkilainen, Kati Vakkilainen 

 

Palkitut kuvat löytyvät tästä linkistä.

 

LUONTORETKI KUUKKELIMETSÄÄN JA PATSASPUISTOON PARIKKALAAN LAUANTAINA 14.9.

Julkaistu 2013-09-04 17:29:22

Lähtö klo 8.00 Lauritsala-talolta ja saapuminen noin kello 9.30 salaiseen Kuukkelimetsään. Isäntänä on luontokuvaaja ja kuukkelimies Hannu Siitonen. Paistelemme metsässä makkarat ja juomme kahvit. Metsäretki kestää 2−3 tuntia. Kannattaa ottaa mukaan retkikamppeet eli hyvät jalkineet ja sään mukaiset varusteet. Emme kävele kovin rankasti, mutta parin kilometrin taivallukseen pitää varustautua.

Paluumatkalla pistäydytään Parikkalan patsaspuistossa ja kahvilla. Arvioitu paluuaika Lauritsala-talolle on kello 17.

Retken hinta on 20 euroa.
Ilmoittaudu retkelle 9.9. mennessä seuran sähköpostiin lauritsalaseura@gmail.com tai puh. 040 519 0107.

 

OOT SIE MIUN KAA -HYVINVOINTITAPAHTUMA 30.8.2013

Julkaistu 2013-08-28 07:41:17

 

Oot sie miun kaa -hyvinvointitapahtuma Lauritsala-talolla (Hallituskatu 20)
pe 30.8.2013 klo 10–14
 
Miten Lappeenrannan kaupunginjohtajanakin toiminut Seppo Miettinen kokee arjesta syntyvän hyvinvoinnin, lauritsalalaisuuden ja yhteisöllisyyden? Tähän saamme vastauksen perjantaina 30.8. klo 10 alkaen Lauritsala-talolla pidettävässä Oot sie miun kaa -hyvinvointitapahtumassa. Tapahtuman nimi juontaa juurensa yhdessä tekemiseen ja toimimiseen.
 
Hyvinvointi syntyy pienistä asioista - sen tärkeimpiä rakennusaineita ovat osallistuminen ja vaikuttamisen mahdollisuus.
- Yhteisöllisyys perustuu ajatusten vaihtoon, aktiiviseen keskusteluun ja ennen kaikkea kuuntelemiseen. Yhteinen, avoin toiminta rohkaisee ihmisiä osallistumaan ja edistämään koko yhteisön hyvinvointia, Eksoten kehittämisohjelman projektikoordinaattori Minna Lignell toteaa.
- Myös kompromisseja on oltava valmis tekemään, Lignell lisää.
 
Tapahtuman järjestää Eksoten kehittämisohjelma -hanke tiiviissä yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin asukastoiminnan ja useiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.
 
Nykyään ikäihmiset ja nuoret eivät ole niin luontevasti toistensa kanssa tekemisissä kuin ennen.
- Haluamme edistää ikäihmisten ja nuorten keskinäistä vuorovaikutusta, ja siksi tarjolla on etenkin näille ryhmille kiinnostavaa tietoa ja toimintaa, Lignell kertoo.
 
Oot sie miun kaa -tapahtumassa voi testata muistia ja tasapainoa tai vaikkapa mittauttaa verenpaineen Eksoten uudessa Mallu -autossa. Tarjolla on lisäksi hyvinvointiin liittyvää tietoa ja esittelyitä muun muassa liikunnasta, ravitsemuksesta, terveydestä, ikäihmisten palveluista sekä vapaaehtoistoiminnasta. Pihalla pidetään Boccia-näytös sään niin salliessa.
 
- Lauritsalan alueella riittää tapahtumia elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tuolloin järjestetään myös Kyliltä kartanolle -viikonloppu, joka toteutetaan vapaaehtoisvoimin, Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana tiedottaa.
- Vapaaehtoistoiminta ei katso ikää, ja etenkin näinä aikoina yhdessä tekeminen kantaa koko aluetta eteenpäin ja lisää osaltaan hyvinvointia, muistuttavat Lignell ja Haakana yhteen ääneen.
Ohjelma löytyy tästä linkistä.

 

KYLILTÄ KARTANOLLE 31.8. - 1.9.2013

Julkaistu 2013-08-26 18:33:38

Suurta suosiota saavuttanut Kyliltä kartanolle -tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Lauritsalan kartanon alue on täynnä tapahtumia koko viikonlopun 31.8. - 1.9.

 

Tapahtuman ohjelma:

 

Kyliltä kartanolle 2013.pdf

 

LINJURIAJELULLE PIENEN RAHASTAJATYTÖN MATKASSA

Julkaistu 2013-08-19 21:33:29

Linjuriajelulle pienen rahastajatytön matkassa pääsee 70-luvun lopun linjurilla lauantaina 31.8. Lähdöt Lauritsala-talolta klo 14 ja 16.

Hinta 7 €. Ennakkoilmoittautuminen 28.8. mennessä
lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai
puh. 040 519 0107.

Ajelu liittyy Kyliltä kartanolle -tapahtumaan, joka järjestetään Lauritsalan kartanon ympäristössä 30.8. - 1.9.

 

MYYNTIPAIKKOJA VARATTAVISSA

Julkaistu 2013-06-27 19:21:04

 

Lauritsalan alueen asukasyhdistys ry ja Lauritsala-seura ry järjestävät useiden muiden yhdistysten ja toimijoiden kanssa Kyliltä kartanolle –tapahtuman jo kolmannen kerran Lauritsalan kartanolla. Tapahtuman ajankohta on tänä vuonna 30.8. - 1.9.2013.

 

Kyliltä kartanolle –tapahtuma on herättänyt suurta kiinnostusta ja kävijöitä on ollut runsaasti. joten siitä on tarkoitus tehdä jokakesäinen. Tapahtuma on kolmipäiväinen ja monipuolinen kokonaisuus, jonne toivomme mahdollisimman monen lappeenrantalaisen, lähitienoon asukkaan ja matkailijan löytävän tiensä.

Käsityöläismarkkinoilla on 30 myyntipaikkaa Lauritsalan kartanon navetan ylisillä sekä Maalaistorilla  ja  Vanhan tavaran torilla  20 myyntipaikkaa telttakatoksissa navetan edessä. On myös mahdollista tuoda oma teltta ja pöytä paikalle. Paikkoja on rajoitetusti, joten pyydämme järjestelyjen takia tekemään sitovan myyntipaikkavarauksen mahdollisimman pian.

 

Myyntiaika on lauantaina 31.8. klo 10 – 16 ja sunnuntaina 1.9. klo 12 – 16. Myyntipaikan hinta kahdelta päivältä on 20 €.


Varaukset ja lisätiedot:

Maalaistori ja Vanhan tavaran tori                                               Käsityöläismarkkinat

Riitta Heiska                                                                                           Anne-Maija Laukas

040 502 9158                                                                                           040 519 0107
ritvakka51@gmail.com                                                                      anne-maija.laukas@pp.inet.fi

                                                                                      

 

Tervetuloa kyliltä kartanolle!

Alustavaa ohjelmaa:

Perjantai 30.8 .

Klo 18                  Avajaiset, vuoden lauritsalalaisen julistaminen

Klo 20                  Ohjelmalliset iltamat, tanssia, orkesterina The Beatline

Lauantai 31.8

Klo 10 – 16         Maalaistori, Vanhan tavaran tori ja Käsityöläismarkkinat

Klo 10 – 19         Kartanon kesäkahvila avoinna

Klo 14 ja 16        Lauritsala-seuran järjestämä bussiajelu

Sunnuntai 1.9.

Klo 10                  Kartanokirkko

Klo 11                  Kirkkokahvit

Klo 12 – 19         Kartanon kesäkahvila avoinna

Klo 12 – 16         Maalaistori, Vanhan tavaran tori ja Käsityöläismarkkinat

Klo 12 – 16         Työnäytöksiä, kotieläimiä paikalla
Klo 12 – 16         Draamaesitykset

 

KEVÄTKOKOUS 24.3.2013

Julkaistu 2013-03-17 22:09:32

 

Lauritsala-seuran kevätkokous on sunnuntaina 24.3. klo 14 Lauritsalan koulun ruokalassa.
Sisäänkäynti Hallituskadulta kirjastoa vastapäätä olevasta kulmaovesta. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 7§:n määräämät asiat.

 

Ennen kokousta kuullaan Lappeenrannan kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Olli Saarelan puheenvuoro.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 

MUISTATKO REINO HELAVUOREN? TUNNETTUJA LAURITSALALAISIA -ESITELMÄSARJA JATKUU

Julkaistu 2013-02-14 14:41:00

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta Lauritsalan yhteiskoulun perustamisesta, ja Lauritsalan koulu ja lukio juhlivat koulun perustamista 15.11.

 

Lauritsalan yhteiskoulun ensimmäinen rehtori oli Reino Helavuori, tulisieluinen persoonallisuus, jota sekä pelättiin että ihailtiin. Hän loi Lauritsalan yhteiskoulusta edistyksellisen oppilaitoksen, jossa oppilaat pääsivät kokemaan uusia opetuksen muotoja, kuten kielistudio-opetusta, ja jonka nuoret opettajat viihtyivät yhdessä niin työ- kuin vapaa-aikanakin.

 

Lauritsalan lukion ja koulun juhlavuoden kunniaksi seuraava Lauritsala-seuran Tunnettuja lauritsalalaisia -esitelmäsarjassa esiteltävä henkilö onkin Reino Helavuori. Hänestä kertoo hänen oppilaanaan, opettajatoverinaan ja myöhemmin seuraajanaan ollut Anja Meilahti.

 

Reino Helavuori -tilaisuus pidetään Lauritsala-talossa sunnuntaina 17.2. klo 14 - 16. Esitelmän jälkeen on tilaisuus keskusteluun ja tarjolla on pullakahvit.

 

JOULUTUNNELMAA LAURITSALAN KARTANOLLA

Julkaistu 2012-12-05 04:43:15

 

Lauritsalan kartanon entinen navetta täyttyy sunnuntaina 9.12. joulutunnelmasta, kun siellä järjestetään Kartanon joulumarkkinat klo 12 – 16.

 

 

Navetanvintillä on yli neljäkymmentä myyjää tarjoamassa käsitöitä ja joulukoristeita, leivonnaisia ja muuta ruokatavaraa sekä yhdistysten myyntituotteita.

 

Joulukahvilaksi muuntautuneessa kesäkahvilassa  voi virkistäytyä joulupuurolla, glögillä tai kahvilla sekä tortuilla. Joulupukinkin voi tavata myhäilemässä ja lasten kanssa juttelemassa.

 

Joulukahvilassa esiintyy klo 12 ja 14 nuoria harmonikansoittajia. Lauritsalan lukion lauluryhmä esittää joululauluja klo 13 ja 15.

 

Markkinat järjestävät Lauritsalan koulun ja lukion tuki, Lauritsala-seura, Lauritsalan alueen

asukasyhdistys, Lions Club Lappeenranta/Saimaa ja Lauritsalan kartano. Myyntipaikkatulot menevät Lauritsalan koulun ja lukion stipendirahastoon.

 

 

Kartanon joulumarkkinat 9.12.2012.pdf

 

LINJURIAUTO SUNNUNTAINA 11.11.2012 KLO 14 LAURITSALA-TALOSSA

Julkaistu 2012-11-05 11:51:15

 

Lähde mukaan musiikkimatkalle Viipuriin!

Linjuriauto on Teatteri Kesyn tuottama lupsakka musiikkimatka 1940- ja 1950-luvuille. Linjurimatka kestää noin tunnin.


Tarina syntyy ajankohdan iskelmien sanoista hanurin ja viulun säestäessä. Roolihahmoja ovat linjurikuski Matti, rahastaja Jussi ja salaperäinen Reissumies. Yleisö on osa esitystä niin laulujen kertosäkeissä kuin linjuritapahtumissa.

Ilmoittautumiset sähköpostilla lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai puhelimitse 040 519 0107.

 

 

Tiedote  02.01.2012

teatteri KESY

 

LINJURIAUTO

- lupsakka musiikkimatka Viipuriin

 

Sitä huomaa ikääntyneensä, kun oman elämän alkutaipaleesta on tullut museotavaraa.

 

Siinä huokaus Linjuriauton esiintyjäkolmikolta ja sen neljänneltä pyörältä. Roolihahmommekin kertovat menneestä: Reissumies (Aarni Metsä, viulu), Rahastaja Jussi (Timo Mattila, laulu), Linjurikuski Matti (Matti Ranki, hanuri) sekä museo-opas Marja Haapanen. Nelikkomme keski-ikä lähentelee pikemmin seitsemää kuin kuuttakymmentä. Myönnettävä se on, museotavaraa.

 

Meitä yhdistää myös 40- ja 50-luvun musiikki, jota korvat höröllä kuuntelimme niin radiosta kuin omien vanhempiemme hyräilyinä. Nyttemmin tiedämme, että sanoitusten ja sävellysten takana oli tosi ammattilaisia.

 

Linjuriauton sävelmissä on eniten Toivo Kärjen ja Reino Helismaan yhteistä satoa. Eräs niistä oli pitkään Yleisradion kiellettyjen levyjen listalla. Arvannette kappaleen ja kuunneltuanne sitä huomaatte, että kyllä ajat ovat tosiaan muuttuneet. Kovin oli kesyä niin kesyä. Ja nytkin taatusti taas KESYä.

 

Mitä olisi ajankuva ilman George Malmstenia, Usko Kemppiä, Tapio Rautavaaraa, Tatu Pekkarista tai Alfred Tanneria? KESYn Linjuriauton kannalta tärkeä lisäys listaan on myös lappeenrantalainen Seppo Äikäs, jonka kynästä ovat monet laulujemme sovitukset. Ja jos joku luulee, että musiikkimatka on pelkkää musiikkia, hän erehtyy. Ilman Päivi Pöyhölän luomaa ulkoista ilmettä ja painotuotteiden graafista kokonaisuutta Linjurimme olisi kovin valju.

 

Yhteistyö on sellaista, että siitä hyötyvät kaikki osapuolet. Olemmekin kiitollisia, että Teatteri KESYn Linjuriautolla on lähtölaiturinsa Etelä-Karjalan museolla ja että saamme käyttää vuonna 1950 perustetun Linja-autoliikenne Toimi Vennon tarpeistoa, joka vuosikymmenien kuluessa on tehnyt jo satoja Viipurin matkoja ennen meitä.

 

Jos Linjuriauto onnistuu loihtimaan 40- ja 50-luvun aitoja tunnelmia, se on päässyt määräasemalle. Niitä vuosikymmeniä ei enää ole, mutta niiden muisto säilyy kultaisena.

 

Lisätietoja Linjuriautosta

Timo Mattila, Rahastaja Jussi

0400 512340 tai timomatti@suomi24.fi

 

KEVYTTÄ MUSIIKKIA LAURITSALALAISITTAIN 23.9. KLO 14

Julkaistu 2012-09-13 12:06:38

 Lauritsalan kauppalan perustamisen 80-vuotisjuhlavuoden ohjelma jatkuu kevyellä musiikilla. Sunnuntaina 23.9. kuullaan Lauritsalan työväentalolla klo 14:stä alkaen laulua ja soittoa, joiden aihe tai esittäjä liittyy Lauritsalaan.


Lauritsalalaisittain-viihdekonsertissa esiintyvät Lauritsalan musiikinkannatusyhdistyksen soittokunta ja viihdekuoro Carpe Diem. Hannu Sopanen soittaa kanteleella omia sävellyksiään vuosien varrelta, kuten työväentalon 100-vuotisjuhlaan tehdyn Oodin Töllille ja Lauritsalan yhteiskoulun 50-vuotisjuhlassa esitetyn kappaleen Minun kouluni.  Niilo Isomäki esittää kolme omaa lauluaan, kuten kappaleet Lauritsala ja Valkoisen kopin pamaus, sekä kaksi huuliharppukappaletta. Antti Taipale esiintyy soittaen ja yleisöä laulattaen. Hän myös juontaa tilaisuuden.


Vihdekonsertti on jatkoa Lauritsalan kauppalan 80-vuotisjuhlintaan. Huhtikuussa entisen kauppalan alueella vieraili Lappeenrannan kaupunginorkesteri Lauritsalan kirkossa. Elokuussa järjestettiin kolmipäiväinen Kyliltä kartanolle -tapahtuma, johon osallistui runsaat tuhat henkeä. Tapahtuman yhteydessä julkistettiin mm. vuoden  2012 lauritsalalainen. Hän on opettaja ja kääntäjä Kaisu Lahikainen.  Juhlintaan ovat kuuluneet myös yleisöluennot kauppalan historiasta sekä kävelykierrokset Lauritsalan kävelykierrosoppaan mukaan.


Lauritsala seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas kertoo, että kauppalan juhlavuoden tapahtumiin on otettu osaa todella innokkaasti. Esimerkiksi Kyliltä kartanolle -avajaiset keräsivät liki 400 juhlijaa. Seuraan on liittynyt myös uusia jäseniä. Laukas arvioi, että kiinnostus juhlavuoden tapahtumia kohtaan  ei ole sattumaa. Ihmiset tarvitsevat kokemusta yhteen kuulumisesta, ja  ns. Lauritsalan henki on yhä olemassa oleva tosiasia.


Juhlavuoden tapahtumat jatkuvat vielä viihdekonsertin jälkeen. Tulossa on mm. teattervierailu.


Lauritsalalaisittain-viihdekonsertin väliajalla juodaan pullakahvit, jotka kuuluvat 10 euron pääsylipun hintaan.

 

 

Lauritsalalaisittain.pdf

 

KOTKANIEMI JA LUSIKKOVUOREN LUOLA 2.9.2012

Julkaistu 2012-09-04 21:38:26

 

Teemme kotiseuturetken Luumäelle Kotkaniemeen ja Lusikkovuoren luolaan sunnuntaina 2.9. Tutustumme Sirkka Svinhufvudin opastamana P. E. Svinhufvudin kotitilaan Kotkaniemeen ja Hilkka Suoanttilan opastamana Salpalinjaan kuuluvaan Lusikkovuoren luolaan.

 

 Lähtö retkelle klo 12 Lauritsala-talon edestä, paluu klo 19:ään mennessä. Retken hinta 20 € sisältää linja-automatkan ja opastukset sekä pääsymaksut, lisäksi omakustanteinen kahvitauko.

 

Ilmoittaudu retkelle 28.8. mennessä joko seuran sähköpostiin tai puh. 040 519 0107. Mukaan mahtuu 30 ensimmäistä.

 

KYLILTÄ KARTANOLLE 24. - 26.8.2012

Julkaistu 2012-08-16 18:28:49

 

Lauritsalassa kuljetaan taas
kyliltä Kartanolle

 

Viime kesänä suuren suosion saanut Kyliltä kartanolle -tapahtuma saa jatkoa Lauritsalassa viikonloppuna 24. - 26.8. Kartanon maisemissa tavataan draamakierroksilla taas Lauritsalan väkeä eri aikakausilta, erityisesti 30-luvun ajoilta Lauritsalan kauppalan perustamisen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

 

Monipuoliseen koko perheen kulttuuriviikonloppuun sisältyvät niin käsityömyyjäiset ja maalaistori kuin ohjelmalliset iltamat, kävelykierros Lauritsalassa kuin kartanokirkkokin.

 

Laila Hirvisaari avaa viikonlopun

 

Kyliltä kartanolle -tapahtuman avaa perjantaina 24.8. klo 19 kirjailija Laila Hirvisaari. Avajaisissa Lauritsala-seura julkistaa ensimmäistä kertaa vuoden lauritsalalaisen ja musiikkituokiosta vastaa LMKY:n soittokunta. Avajaisten jälkeen pidetään kartanon navetan ylisillä ohjelmalliset iltamat, joita tahdittaa Manes & Papas.

 

Lauantaipäivänä tutustutaan kävelykierroksella Lauritsalan keskustaan ja lähitienooseen rakennustutkija Miikka Kurrin opastamana. Kävelykierros perustuu Lauritsala-seuran ja Etelä-Karjalan museon julkaisemaan Kävelyretkiä Lauritsalan arkkitehtuuriin ja ympäristöön -oppaaseen. Tällä juhlakierroksella päästään myös sisälle joihinkin kohteisiin. Kävelykierrokselle lähdetään klo 12 Lauritsala-talon edestä.

 

Lauritsalan seurakunnan kartanokirkko aloittaa sunnuntaipäivän navetan ylisillä klo 10. Lauritsalan ja kartanon historiaan vieville maksullisille draamakierroksille pääsee klo 12 - 15. Samaan aikaan lapsille järjestetään perinneleikkejä.

 

Käsitöitä ja maalaistori

 

Lauantaina ja sunnuntaina pidetään Kartanon navetalla käsityömyyjäiset ja maalaistori sekä esitellään työnäytöksin vanhoja työtapoja. Kartanon kesäkahvila on viimeisiä päiviä avoinna tapahtuman aikaan, ja kahvilassa esitellään Mirja Riikosen taidetta. Sunnuntaina Kyliltä kartanolle -tapahtumaan järjestetään klo 11 Lappeenrannan satamatorilta lähtevä laivakuljetus.

 

Kyliltä kartanolle -tapahtuman järjestävät Lauritsalan alueen asukasyhdistys, Lauritsala-seura, Lauritsalan seurakunta, Lauritsalan Kartano, Lauritsalan VPK, Lauritsalan eläkkeensaajat, Kaukaan Martat, Lauritsalan sinisiskot ja Kauppalan pojat.

 

Ohjelma aikatauluineen ja pääsymaksuineen:

 

kylilta_kartanolle_ohjelma_A5_web.pdf

 

TUNNETTUJA LAURITSALALAISIA -ESITELMÄSARJA JATKUU 15.4.

Julkaistu 2012-04-09 18:05:11

Tulenkantajiin kuulunut runoilija Katri Vala (1901 - 1944) työskenteli

opettajana Lauritsalassa 1930-luvulla. Katri Valan elämästä ja tuotannosta kertoo Lauritsala-seuran esitelmäsarjassa Irja Mether ja Valan runoja esittää Anja Karhula. Katri Vala Lauritsalassa -tilaisuus on Lauritsala-talon salissa sunnuntaina 15.4. klo 14. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 

KEVÄTKOKOUS 11.3.2012

Julkaistu 2012-02-26 16:16:42

Lauritsala-seuran kevätkokous pidetään 11.3. klo 14 Lauritsala-talon salissa. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 7 §:n määräämät asiat. Ennen kokousta asukasyhteyshenkilö Pia Mantere kertoo lähidemokratiasta. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 

TUNNETTUJA LAURITSALALAISIA -ESITELMÄSARJA ALKAA 29.1.

Julkaistu 2012-01-19 13:10:54

KUKA OLI LAURITSALAN ENSIMMÄINEN KAUPPALANJOHTAJA SANTERI JACOBSSON?


Lauritsala-seuran esitelmäsarjan tunnetuista lauritsalalaisista aloittaa Irja Mether, joka kertoo Lauritsalan kauppalan ensimmäisestä kauppalanjohtajasta Santeri Jacobssonista. Tilaisuus on

 Lauritsala-talossa sunnuntaina 29.1. kello 14:stä alkaen. Esitelmän ja keskustelun jälkeen tarjotaan kahvit.


Santeri Jacobssonilla oli ollut värikäs elämä ennen Lauritsalaan tuloa. Viipurilaisena ylioppilaana hän tuki 1900-luvun alussa juutalaisten kansalaisoikeuksia ja sai muitakin puolelleen. Viranomaiset puolestaan toimittivat hänet ensin Spalernajan vankilaan ja sitten karkotukseen Siperiaan, koska hänellä katsottiin olevan yhteyksiä vallankumouksellisiin piireihin.


Venäjän vallankumouksen ja Suomen itsenäistymisen jälkeen Jacobsson pääsi palaamaan Viipuriin, jossa toimi kirjakauppa- ja sanomalehtialalla. Siirryttyään Helsinkiin hän oli Neuvostoliiton kauppaedustajiston kirjeenvaihtajana, mikä taas kiinnosti Etsivää keskuspoliisia.


Valinta Lauritsalan kauppalanjohtajaksi ei sujunut ongelmitta, mutta Jacobssonin aloitettua työnsä 1932 häneen oltiin hyvin tyytyväisiä. Jacobsson hoiti virkaansa talvisodan alkuun saakka ja erosi tehtävästään keväällä 1940.


Lauritsala-seuran esitelmätilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

 

 

UUSI VUOSI LAURITSALASSA 31.12.2011

Julkaistu 2011-12-27 21:12:28

KOKO PERHEEN TAPAHTUMA Lauritsalan VPK:n pihalla klo 21

  • Mahdollisuus ampua omia raketteja
  • Mehutarjoilu
  • Järjestäjinä Lauritsala-seura, Lauritsalan alueen asukasyhdistys ja Lauritsalan seurakunta

 

UUDEN VUODEN ILOTULITUS Luukkaansalmen sillalta klo 24

  • Lauritsalan kauppalan perustamisen 80-vuotisjuhlavuoden alkamisen kunniaksi
  • Järjestäjänä Lauritsala-seura
  • Ampumisen hoitaa Lauritsalan VPK
  • Kustannuksista vastaavat Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan Energia Oy

 

 

 

SYYSKOKOUS

Julkaistu 2011-11-20 19:49:50

Syyskokous pidetään sunnuntaina 11.12.2011 klo 14.00 Lauritsalan seurakuntakodissa. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 8 §:n määräämät asiat. Kokouksen jälkeen puurojuhla ja torttukahvit sekä yhteisiä joululauluja. Arpajaiset.

 

Ilmoittautumiset 5.12. mennessä seuran sähköpostiin

lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai

seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukakselle, puh. 040 519 0107.

 

Tervetuloa!

 

TEATTERIIN!

Julkaistu 2011-11-10 20:09:55

TEATTERIRETKI Lemille la 26.11. klo 14:n näytökseen katsomaan Hilja Valtosen klassikkokomediaa Vaimoke.

Hinta 30 EUR sisältää lipun, linja-autokyydin ja väliaikakahvit.
Lähtö Joutsenon linja-autoasemalta klo 12.20, Lauritsala-talolta 12.40, Tirilän työväentalolta 12.50 ja Peltolan koulun turistipysäkiltä 13.00. Paluu esityksen jälkeen.

Sitovat ilm. 18.11. mennessä Lauritsala-seuran varapj. Eero Moisiolle, puh. 050 326 1225 tai sähköpostiin
lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com

 

JOUTSENOON!

Julkaistu 2011-09-18 18:06:00

Lauritsala-seura järjestää retken Joutsenoon sunnuntaina 2.10. klo 12 – 16.

Lähtö on Lauritsala-talolta.

 

Tutustumiskohteina ovat Rauha,

Joutsenon pitäjäntupa,

kirkko ja hautausmaa, Anolan pesäke

sekä Myrskypatsas.

Oppaana toimii kotiseutuneuvos Pertti Vuori.

 

Kahvit kahvila Vakassa, missä tapaamme

Joutsenon kotiseutuyhdistyksen väkeä.

 

Retken hinta on 5 € (sisältää kahvit).

 

Ilmoittautuminen 28.9. mennessä

lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com

tai 040 519 0107.

 

 

KESÄTAPAHTUMA LAURITSALAN KARTANOLLA 19. - 21.8.2011

Julkaistu 2011-07-20 15:17:03

Lauritsala-seura järjestää yhdessä Lauritsalan alueen asukasyhdistyksen ja useiden muiden alueen toimijoiden kanssa kesätapahtuman Lauritsalan kartanolla ja kanavalla 19. - 21.8.2011. Lauantain kiertoajelulle ilmoittautuminen Lauritsala-seuraan.

 

Alla olevassa tiedostossa on tapahtuman juliste, jossa on tarkempia tietoja tapahtumasta

Kesätapahtuma 2011.pdf

 

KIERTOAJELU SAIMAAN KANAVALLE 20.8.2011

Julkaistu 2011-06-28 23:43:05

Kiertoajelu Saimaan kanavalle lauantaina 20.8.2011 klo 14 - 17.

Oppaana toimii Olli Saarela. Hinta 5 € sisältää myös opastetun käynnin Kanavamuseossa. Ilmoittautumiset 15.8. mennessä

lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai 040 519 0107.

 

KOTISEUTUPÄIVÄT TURUSSA 29. - 31.7.2011

Julkaistu 2011-04-07 21:17:58

Lauritsala-seuran retki Valtakunnallisille kotiseutupäiville

Turkuun 29. - 31.7.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja 17.4. mennessä

lauritsala-seura@sahkoposti.zzn.com tai puh. 040 519 0107. Matkan alustava hinta (riippuu lähtijämäärästä) 350 e sisältää bussimatkan, majoituksen ja ohjelman. Sitovasti ilmoittautuneille lähetetään ohjelma, josta voi valita lauantain erikseen hinnoitellun päiväretken. Ilmoittaudu pikaisesti!

 

KEVÄTKOKOUS

Julkaistu 2011-02-02 22:14:17

Lauritsala-seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään sunnuntaina 27.2.2011 klo 14.00 Lauritsalan seurakuntakodissa, Kauppalankatu 1. Kahvitarjoilu.

 

Tervetuloa!

 

UUDEN VUODEN VASTAANOTTO

Julkaistu 2010-12-30 22:06:51

Lauritsala-seura, Lauritsalan alueen asukasyhdistys ja Lauritsalan seurakunta järjestävät yhteistyössä uuden vuoden tilaisuuden perjantaina 31.12.2010 klo 21 Lauritsalan VPK:n pihalla.

 

Tilaisuudessa on mahdollisuus ampua omia raketteja valvotusti ja turvallisesti.

 

SYYSKOKOUS - PUUROJUHLA 12.12.2010

Julkaistu 2010-11-10 15:54:02

Pidämme seuran syyskokouksen ja perinteisen puurojuhlan sunnuntaina 12.12.2010 klo 14.00 Lauritsalan seurakuntakodissa (Kauppalankatu 1). Esillä mm. vuoden 2011 toimintasuunnitelma, talousarvio ja puheenjohtajan valinta.

 

Tarjoilun hinta on 8 €.

 

Ilmoittautuminen 4.12. mennessä puhelimitse 05 412 2664 / Paula

 

Tervetuloa!

 

Kotipolku su 22.8.2010

Julkaistu 2010-06-29 13:16:37

Tänä kesänä suuntaamme ilmaisen bussiretkeilyn hyvän oppaan vetämänä Lappeenrannan kaupungin keskustan ja läntisen alueen mielenkiintoisiin kohteisiin.

 

Lähtö Lauritsala-talon edestä klo 15:00. Ennakkoilmoittautumiset otetaan puh. 05-4122664,

50 ensimmäistä mahtuu mukaan.

 

TERVETULOA Kotipolulle!