Asukas- ja aluetoiminta

Yhteystiedot

Sirkiä Juhani puheenjohtaja
Ratsukatu 5
53600 Lappeenranta
juhani.sirkia@outlook.com
p. 040 5725530

Facebook

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja pääset Leirin ja Pallon Facebook -sivulle.

Ylös - Ulos - Lenkille

Joko Sinä olet tutustunut Rantaraittiin?  Tuolla näet yhden kaupungin kauneimmista järvimaisemista ja kuntoilet saasteettomassa maastossa.  Huhtiniemen lähteellä voit vaikkapa käydä hörppäämässä puhdasta vettä.  Rakuunamäellä voit istahtaa ihailemaan maisemia Pumppuhuoneen terasille jne.

 

Lentokentän ympärillä oleva kuntorata on paikkakuntamme ylivoimaisesti suosituin ulkoliikuntapaikka.  Tervetuloa kaikki mukaan hankkimaan kilometrejä kasaan .  Toki myös oman yrityksen tai yhdistyksen välinen tavoite voi olla hyvä syy tulla kuntoilemaan.

       » Lähetä sivu ystävälle

Puheenjohtajan tervehdys

Leirin asukasyhdistys perustettiin 16.01.2001 ja se on vakiinnuttanut vähin erin omaa toimintaansa.  Jo aivan tuota pikaa  asukasyhdistyksemme tulee siis toimineeksi 10 vuotta ja sitä on syytä juhlistaa toimimalla aktiivisesti tämä vuosi ja katsoa mitä se muuta voisi olla sitten juhlavuonna 2011.  Leirin ja Pallon kaupungiosayhdistyksellä, mutta ennenkaikkea täällä asuvilla ihmisillä  ja toimivilla yrityksillä  on yhdessä vaalittavana ja kehitettävänä vanha ja perinteinen osa kaupunkiamme.  Asukastatoiminta mitoitetaan resurssien ja rahavarojen mukaan eikä kenellekään haluta kannettavaksi liian isoa työtaakka.  Mikäpä olisikaan läheisempää toimintaa kun toimia oman asuinalueensa viihtyvyyden ja turvallisuuden eteen? Uudistuaksemme ja täyttääksemme asukkaiden toiveita toimintaamme kaipaamme jatkuvasti uusia innovatiivisia ja toimeliaita henkilöitä ja juuri tällä hetkellä erityisesti Pallon suunnalta.  Ota yhteyttä ja kerro millaisissa asioissa Sinä haluaisit olla mukana toimimassa.

  » Lue lisää...

Leirin historiaan kaivataan muistelmia ja ikuistuksia

Onko Sinulla muistissa jotain mukavia muistoja tai faktatietoja Leiriltä tai Pallosta, esimerkiksi:

 • Alueella sijainneista taloista ja niissä asumisesta
 • Alueen ihmisistä
 • Leirin kirkoista
 • Lentokentän tapahtumista
 • Lukuisista kauppaliikkeistä, joita oli lähes joka korttelissa
 • Varuskuntasairaalasta
 • ´Saikun montusta´
 • Vanhalta kentältä
 • Sotilaista
 • Varuskunta-alueesta siviilin silmin
 • Pallon teollisuusalueelta
 • Chymoksen vaikutuksista
 • Leirin muodostumisesta kaupalliseksi alueeksi
 • Pallonlahdelta
 • Lönnrotin alakoulusta, yläkoulusta,lukiosta
 • Huokausten sillasta
 • Kirkon valleilta
 • Sotien vaikutuksista alueeseen ja ihmisiin
 • jne.

Laita asoita ihan vapaamuotoisesti paperille tai sähköpostilla.  Katso valokuva-arkistojasi, kysele valokuvia lähipiiristäsi.  Apusi on enemmän kuin tarpeen ja hyödyllistä!

 

Tervetuloa mukaan toimintaan

Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistys on yksi kaupunkimme vireimmistä asukasyhdsistyksistä.  Kaupunkimme on kasvoi LInnoituksesta Palloon ja edelleen Leirille.  Vaalittavana on siis paljon historiaa.  Järjestämämme tilaisuudet ovat aina vetäneet hyvin kiinnostuneita paikalle. 

Tule miettimään kanssamme tulevaa toimintaa!  Asukasyhdistyksemme on myös aktiivinen toimija liikenteen ja asukaviihtyvyystekijöihin aloitteenpanijana Lappeenrannan keskusta-alueen asukasraadissa.

Asukasyhdistyksessämme on ehdottomasti liian vähän toimijoita mm. Pallon alueelta.

Ota reilusti yhteyttä meihin.  Tällä verkkosivuilla kerrotaan myös toiminnastamme, kokouksista ja yhteyshenkilöistä.

 

 

Rakuunamäen Pumppurakennus yhteistyöhankekohteena

Rakuunamäen ja Leirin ja Pallon asukasyhdistys,on ollu tperustamassa Rakuunamäen Pumppuhuone ry:n, mikä sopi 30.10.2016  Lappeenrannan kaupungin knassa Rakuunamäen rannassa olevan jo useita vuosia käyttämättömänä olevan Pumppurakennuksen kunnostuksesta ja käyttöönotosta yhteisökäyttöön.   Tämä oliis erinomainen talkootyökohde ja osoitus meille kaikille yhteistyön ja tahdon voimasta.  Rakennus on kieltämättä jo varsin ikäväsä kunnossa, mutta osaavien käsissä se voi muuttua vaikka millaiseksi ´timantiksi´.  Uskomme myös paikkakunnan yritysten ja erilaisten yhteistyökumppaneiden haluun olla talkoissa mukana rakennustarvikkeita ja kuljetuksilla tukemassa hanketta.  Jonain kauniina kesäiltana voimme nauttia yhdessä kunnostetusta rakennuksesta ja siitä avautuvasta aivan upeasta maisemasta Sunisenselälle.  Rakennus sijaitsee kaupungin puistoalueella ja siihen liittyy myös tenniskenttä.   Millaisia ajatuksia Sinulle tulee tälläisestä hankkeesta?  Olisitko mukana yhteisessä hankkeessa, jossa kukin antaa sen panoksen minkä itse katsoo sopivaksi?  Mukana ovat yhdistyksessä tässä vaiheessa Saimaan Latu ry ja rak.mestari Sakari Karjalainen.  Tulemme kertomaan hankkeesta lisää mm. 26.1.2017 klo 15.00 - 16.30 Vapaaehtoiskeskus Kuutinkulmassa, ja Facebook -sivuilla.

IMG_6322 (2).jpg

 

Kerro tarinasi Leirilta tai Pallosta

KERRO SINÄ OMA TARINASI

Onko Sinulle tai lähisukulaisellesi  jäänyt mieleen vuosikymmenten varrelta Leirin tai Pallon kaupungiosien alueelta mukavia mieleenpainuneita muistoja?  Kerro oma tarinasi aiheesta mikä voi olla mitä tahansa alueella tapahtuneeseen vaikkapa koulussa, kotona, kaupoista, kirkossa, kadulla, urheilukentältä  tai muista harrastuksista.  Tarinasi voi olla lyhyt tai pitkä.  Kaikki tarinat ovat arvokkaita.  Keräämme tarinat talteen ja hyödynnäme ne myöhemmin kootessamme niistä Tarinoita Leirin ja Pallon kaupunginosasta.    Monet julkaistut tarinat poikivat lisää tarinoita ja ilahduttavat monia täällä asuneita ja asuvia. 

Toimita oma tarinasi halumallasi tavalla osoitteeseen:                                                                    Juhani Sirkiä  Ratsukatu 5, 53600 Lappeenranta                                     juhani.sirkia@quicknet.inet.fi

 Voit myös kysyä lisätietoa                                                                                                                       Juhani Sirkiä, pj. p. 0405725530 tai                                               juhani.sirkia@quicknet.inet.fi

Kiitämme etukäteen aktiivisuudestasi!

 

Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistys              http://www.asukkaidenlappeenranta.fi/leiri/        www.asukkaidenlappeenranta.fi    

Leirin ja pallon tarinat.doc

 

Tule mukaan hallitukseen

Asutko Leirillä?  Pallossa? tai keskusta-alueen liepeillä?

Leirin ja Pallon kaupungiosayhdistys ry käynnistää hallituksen jäsenten täydentämisen.  Tule mukaan vaikuttamaan.  Tarvitsemme aktiivisia asukkaita toimintaamme. Meillä ei polteta ketään loppuun.  Voit vaikuttaa niissä asioissa, jotka Sinua kiinnostaa eniten tai koet olevasi parhaimmillaan.

 

Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistys ry on yksi keskeinen toimija kaupunkikeskustamme alueella. Meille tärkeää on pitää huolta turvallisesta liikkumisesta, kaupunkikuvastamme, lähipalveluiden toimivuudesta asunympäristömme arvon säilymisestä.

 

Vinkkaa kiinnostuksesi  juhani.sirkia@outlook.com, p. 0405725530

20200304_150529.jpg

 

 

Tervetuloa aikamatkalle Leirin kauunginosaan

Lähdemme ajassa vaikkapa tammikuussa 1940 eteenpäin. Tämä kyseinen alue on lähes tyhjyyttä ammottava aukeama, jossa kasvillisuutta vain nimeksi.

Helmikuun 15. päivä oli monelle lappeenrantalaiselle huomattavan merkityksellinen.  Tuli hälytys ja varsin nopeasti alkoi kova pommitus.  Tuolloin ihmiset pakenivat osoitettuihin pommisuojiin .  Elettin varsin epätoivoista ja sekavaa aikaa ja rakennuksia tuhoitui useita kymmeniä.

Maaliskuun 13. päivä oli helpotuksen päivä.  Ihmiset saivat kuulla 12.3. Moskovasssa  tehdyn rauhan sopimuksen sisällön, mikä päätti talvisodan.  Monen koti oli tuusannuuskana kuten sanotaan.  Kaikesta huolimatta ihmiset menivät koteihin mikäli suinkin oli mahdollista vaikka vaatimattomampiinkin.

Suomi tarvitsi nyt naapureidensa taloudellista ja osaamisen apua.  

Ruotsin lahjatalot muistuttaa edelleenkin naapurin auttamishalusta lukuisissa maamme kaupungeissa ja maaseutukunnissa.

Ruotsissa järjestettiin 1940 kansalaiskeräys Suomen valtion auttamiseksi talvisodan jälleenrakennustyössä. Koska Ruotsissa oli tuolloin voimassa valuutan vientikielto, täytyi rahat sijoittaa vientikelpoisiin tuotteisiin, ja siksi keräyksen tuotolla hankkittiin 2000 teollisesti esivalmistettua puutaloa. Lahjatalojen neljä tyyppiä suunniteltiin Suomessa, mutta työ- ja kokoonpanopiirustukset tehtiin ruotsalaisissa talotehtaissa paikallisten standardien mukaan. Talotyypit 1 ja 4 (52 m² ja 58 m², lisäksi tyypistä 1 oli kolme eri mallia, jotka poikkesivat toisistaan alkuperäisen värinsä sekä keittiön ja makuuhuoneiden ikkunasijoitusten suhteen) olivat Lauri Pajamiehen suunnittelemia ja tarkoitettu asutuskeskuksiin. Urho Orolan ja Jalmari Peltosen suunnittelemat talotyypit 2 ja 3 (58 m² ja 89 m²) oli tarkoittettu vastaavasti maaseudulle, mutta suurin osa niistä sijoitettiin lopulta kaupunkeihin, koska maalaiskunnat eivät selvinneet talojen vastaanottoa ja pystytystä edeltävistä perustustöistä.

Lahjatalot jaettiin syksyn 1940 aikana yhteensä 75 paikkakunnalle ympäri Suomea Tammisaaresta Petsamoon. Eniten lahjataloja sijoitettiin Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Lahteen, Poriin, Kuopioon, Mikkeliin, Forssaan ja Kuhmoon. Monissa kaupungeissa on tältä ajalta ´ruotsalaiskatuja´ tai ´ruotsalaiskyliä´, kuten Kiiruna Rovaniemellä ja Västerås Lahdessa. Ruotsin lahjatalot olivat luonnollisesti suuri apu äärimmäiseen asuntopulaan. Tämän lisäksi ne antoivat suuntaa suomalaiselle tyyppitalosuunnittelulle yleisesti ja rohkaisivat suomalaista puutaloteollisuutta, joka oli ennen talvisotaa tehnyt vasta varovaisia kokeiluja teollisesti esivalmistettujen puutalojen parissa.  Tästä alkoikin monen suomalaisen sahan ja puun jatkojalostustoiminta.

Kiinnostus Ruotsalaisia lahjataloja (rakennuksia) kohtaan on ollut suuri sekä rakennusteknisesti, että myös sen historian myötä kaikkialla sekä rakennusalan ammattilaisia, tutkijoita kuin itse taloissa asuvia. Talojen varsin hyvä kunnosspito ja peruskorjaukset ovat osoittaneet kunnioituksen vanhaa rakennuskantaa kohtaan ja välttyneet homeongelmilta ja säilyttäneet  arvonsa.

 

Lappeenrannassa Ruotsalaisten lahjataloja valmistui 22 kappaletta.

 

Ilo oli kuitenkin lyhyt. Sodan jälkeen raha oli tiukassa ja kaikille rakennuksille ei löytynyt yksityistalouksista lunastajia, joten osa meni yhdistyksille.             Jatkosota alkoi Juhannuksena 1941 ja se vei lappeenrantalaiset miehet jälleen sotaan ja perheet evakkoon.  Ruotsalaiset lahjatalot kuten muutkin jäivät tyhjilleen.

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941  -  syyskuuta 1944   Sota päättyi 1944. Vaikka aselevon oli sovittu astuvan voimaan 4. syyskuuta klo 07.00, lopetti Neuvostoliitto vasta vuorokautta myöhemmin 5. syyskuuta.  Moskovan rauha allekirjoitettiin 19.9.1944 ja vahvistetiin Pariisin rauhassa 1947

Ehkä tässäkin valossa näiden talojen historiallinen arvo nousee uuteen arvoon.  Suomi oli saanut aikaan menetyksistä huolimatta rauha, josta voimme nytkin nauttia.  Sodan päätyttyä ihmiset palasivat takaisin koteihin kuka lyemmäksi tai pidemmäksi aikaan.  Sodasta huolimatta talot eivät turmeltuneet.  Suomi maksoi sotakorvauksia n. miljardin dollarin arvosta.  Tuon seurauksena syntyi kaupunkiimme varsin paljon teollisuutta mm. Pallon kaupunginosaan.  Näihin tarvittiin työvoimaa ja sitä saatiin erityisesti maaseudulta.  Tästä seurauksena suuri asuntopula.  jokainen oli velvollinen antamaan tyhjät tilat vuokralle ja kaupunki teki sen mihin rahat siinä vaiheessa riitti.

Hypätään vuoteen 2020!  Ruotsalaisten lahjatalojen omistajien keski-ikä on noussut runsaasti siitä kun niiitä alettiin korjaamaan 1980 -luvulla.  Alaikäisten eli alle 18-vuotiaiden määrä on enää alle 10, mutta taloihin muuttanut nuori polvi voi tehdä vielä ihmeitä.  Moni taloista alkaa olla jo taas peruskorjaamista vaille mikä näkyy myös nuorten kiinnostamattomuudesta taloja kohtaan vaikka sijainti on mitä parhain.  Ruotsalaisten lahjatalojen vuotta voisimme viettää jälleen tänä vuonna.  Ensimmäiset asukkaat muuttivat taloihin 60 vuotta sitten joulukuussa.

Leirin ja Pallon pitkäaikaisena puheenjohtajana toivon, että uusia yhteistyömuotoja ja tekemistä löytyisi uusien nuorten toimesta jatkossa.   Asuntojen arvon mittareina ovat meillä Lappeenrannassakin hyvä sijainti, rakennusten käyttökelpoisuus ja palveluiden saatavuus, mutta myös alueen yhteisöllisyyttä arvostetaan.  Yhdessä tekeminen ei ole mitään hallinnollista eli se voi hyvin tapahtua kotikadun, samassa elämänvaiheessa, harrastusten tai minkä tahansa ympärillä.  Asukasyhdistys voi olla tukena toiminnalle.

Yhteisinä tiedotuskanavina henkilökohtaisen viestinnän ohella ovat mm. www.facebook.com/leirin ja pallon ja www.asukkaidenlappeenranta.fi/keskusta-alue/leirin ja pallon  ja lisäksi on syytä muistaa, että Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistys on perustajajäsenenä Rakuunamäellä sijaitsevassa pumppuhuone rakennuksessa www.rakuunamaenpumppuhuone.fi

 

Laskiaissunnuntaitapahtuma 27.1. klo 10

LASKIAISSUNNUNTAINA

27.2. KLO 10 ALKAEN

Pumppuhuoneella laskiaistapahtuma - Tervetuloa

Tule viettämään hauska Laskiaissunnuntai Rakuunamäen Pumppuhuoneelle ja rantaraitille.  Tule yhdessä koko perheen kanssa tai vaikka yksin.

Tie Korkkitehtaanrannasta on aukaistu Pumppuhuoneelle.

Osallistu vaikkapa lumiukkokisaan yksin tai perheen kanssa. Kukin voi varustautua jo kotona halutuilla tarvikkeilla.  Jotain on valmiinakin.  3 Parasta palkitaan.  Kaikki saavat osallistumispalkinnon.

Kaikkien Laskiaissunnuntaitapahtumassa mukana olijoiden kesken arvomme 1 viikko 6 hengen majassa Tahkolla.  Arvonta suoritetaan su 27.2. klo 15

Kysy Rakuunamäen Pumppuhuoneen kannattajäsenyydestä

 

www.rakuunamaenpumppuhuone.fi

www.faceboook.com/rakuunamaen pumppuhuone

 

 

 

 

 

 

https://tapahtumat.ekarjala.fi/fi-FI/page/620f994e45dc135ab8dd044e  

Lumiukkona.jpg

 

Päivitetty viimeksi: 2022-05-17 11:33:13