Asukas- ja aluetoiminta

Yhteystiedot

Sirkiä Juhani puheenjohtaja
Ratsukatu 5
53600 Lappeenranta
juhani.sirkia@outlook.com
p. 040 5725530

Facebook

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja pääset Leirin ja Pallon Facebook -sivulle.

Ylös - Ulos - Lenkille

Joko Sinä olet tutustunut Rantaraittiin?  Tuolla näet yhden kaupungin kauneimmista järvimaisemista ja kuntoilet saasteettomassa maastossa.  Huhtiniemen lähteellä voit vaikkapa käydä hörppäämässä puhdasta vettä.  Rakuunamäellä voit istahtaa ihailemaan maisemia Pumppuhuoneen terasille jne.

 

Lentokentän ympärillä oleva kuntorata on paikkakuntamme ylivoimaisesti suosituin ulkoliikuntapaikka.  Tervetuloa kaikki mukaan hankkimaan kilometrejä kasaan .  Toki myös oman yrityksen tai yhdistyksen välinen tavoite voi olla hyvä syy tulla kuntoilemaan.

       » Lähetä sivu ystävälle

Vanhan kentän tarina

Leirin kaupungiosa on ollut kaupungin historiassa näkyvästi esillä myös liikunnan ja urheilun saralla.

 

Lappeenrannan suojeluskuntaan perustettiin jo vuoden 1919 kesällä erityinen urheiluosasto.  Vasinaisten suojeluskuntalajien, ammunnan, hiihdon, murtomaajuoksun ja pesäpallon ohella ryhdytiin harrastamaan vuodenajasta riippuen myös jalka- ja jääpalloa, vaikka viimeeksimainitut eivät virallisia suojeluskuntalajeja oleetkaan.

 

Väliaikaiseksi vuosiksi 1919-1920 Luistinseuran ja varuskunann yhteisvoimin Leirikentälle upseerikasinon edustalle syntyi ensimmäinen väliaikainen urheilukenttä. Kenttä ei kuitenkaan ollut riitttävän tasainen, eikä siten tyydyttänyt Luistinseuran johtoa, joka päätti anoa puolustusministeriöltä käyttöönsä kahden hehtaarin suuruista maa-aluetta.  Seuran piirissä oli lisäksi perustettu urheilukenttärahasto edistämään hanketta. Tämä onnistui varuskunnan silloisen komentajn eversti Relanderin myötävaikutuksella.  Kenttäkysymys ratkesi vuoden 1922 toukokuussa, jolloinLuistinseura sai tarkoitukseen aukean vanhan rautatieaseman kuusikon ja palaneen ortodoksisen kirkon välistä Leirikentän pohjoispäästä.  Lappeenrannan ja ympäristön tehtaat lahjoittivat seuralle kentän rakennustarpeita, ja niiden kuljettamisessa avusti varuskunta.  Kentän kuntoonlaitto suoritettiin talkoilla.  Luistinseura ja varuskunta järjestivät myös yhteisiä urheilukilpailuja.  Esimerkiksi vuonna 1923 pidettiin kauden viimeisenä yleisurheilutapahtumana kilpailut, joihin kuului Lappeenrannan ympäri kiertävä viestinjuoksu, 10 x 1000 metrin sotilasviestijuoksu Hämeen ratsuväkirykmentin ja uudenmaan rakuunarykmentin välillä sekä Luistinseuran jäsentenvälinen 5-ottelu yleisurheilulajeissa.  Luistinseuran saama tuki oman urheilukentän rakentamisessa oli hyvä esimerkki seuran taustayhteyksistä. Lappeenrannassa ei vielä tuolloin ollut kunnollisia kilpailupaikkoja.

 

 

Pesäpalloa jo vuodesta 1925 Lappeenrannassa

 

Ensimmäinen merkintä pesäpallotoiminnan käynnistämisestä löytyy vuodelta 1921 Lappeenrannassa kun Lappeenrannan Luisteluseura (LLS) pelasi Kymintehtaan Urheiluseuraa vastaan.  Pesäpallon edeltävää, pitkääpalloa oli jo vuotta aiemmin pelattu paikkakunnalla.  Ensimmäisinä valmentajina mainitaan U. Yli-Luopa ja J. Väyrynen.

 

Lappeenrannan Urheilumiehet (LUM) otti pesäpallon seuran ohjelmaan v. 1925. LUM pelasi vuosina 1936-1939 valtakunnan A-sarjassa ja II-joukkue B-sarjassa. Vuonna 1945 seuralla oli toiminnassa jo 7 joukkuetta.  Naispesäpallon I-joukkue voitti tiukkojen otteluiden jälkeen sekä Viipurin piirin piiri- että aluemestaruuden.

 

Pesäpallotoiminta oli LUM:n ohjelmassa vaihtelevalla menetyksellä Vuoteen 1950 Saakka jolloin miesjoukkue putosi maakuntasarjaan ja naiset sen sijaan nousivat ensi kertaa mestaruussarjan etelälohkon karsinnassa 4 ottelua, joista voitti 2 ja sijoittuen kolmanneksi.

 

Suomalaiskansallisen pesäpallon tarina on siis runsaasti vanhempi kuin tässä olevan Pesä Ysien 30 –vuotisen toiminnan tarina.   Tahko  Pihkalan kehittämää pesäpalloa on pelattu paikkakunnallamme jo siis ainakin vuodesta1925 saakka. Myös LrtU:lla eli Lappeenrannan Työväen Urheilijoilla on maineikkaat perinteet ja kuului TUL:n parhaimpiin seuroihin jo 1930 -luvulla.  Tuo joukkue oli kuudesti TUL:n mestaruukilpailujen finaalissa.

 

Kaikkea tätä tietoa tukee myös se, että Lappeenrannassa on järjestetty vuosittain Kauppakatu rajana ITÄ-LÄNSI –turnaus jo vuodesta 1934 lähtien. Vuosina 1939-1944 otteluita ei pelattu, mutta jo v. 1945 löytyy taas tietoja ottelusta. ITÄ-LÄNSI –otteluiden perinne elvytettiin vuonna 1996 toimistolle toimitettiin liertopalkintona toiminut pronssivaluinen taulu, jossa pesäpalloilija kokovartalokuva.

 

Lauritsalan Kisa pelasi pesäpallon mestaruussarjassa vuosina 1940-1941. Tuolloin joukkueessa pelasi mm. Tauno Lehtinen, Yrjö Vatka, Lennart Laine, Leo Töllikkö, Lauri Pasi, Elmeri Meilahti, Pentti Raatikainen ja Erkki Puustinen.

 

Lappeenrannan Urheilu-Miehet (LUM) jatkoi pesäpalloperinnettä voittamalla v. 1962 Piirin mestaruuden Imatran Pallo Veikkoja (IPV) vastaan juoksuin 13-11 Vanhalla Kentällä. Tuolloin joukkueessa pelasi monia tuttuja nimiä kuten Raimo Kietäväinen, Keijo Viskari, Ilkka Viskari, Arvi Ovaskainen, Erkki Hietamäki, Eero Silman, Ilkka Savolainen, Timo Kotonen, Juhani Pylkkänen, Toimi Punkka, Pentti Kekola, Jorma Tukia ja Juhani Korpela. Näistä moni oli mukana myös pesäpallon erikoisseuraa Pesä Ysejä vuonna 1976 Lappeenrantaan.

 

Pesäpallo pysyi LUM:in ohjelmassa aina vuoteen 1973 saakka. Pesapallojaosto ei 28.11.1973 kokouksessa löytänyt enää puheenjohtajaa ja tehtävää jäi hoitamaan Erkki Hietamäki. Toimintaa pyöritettiin ilman puheenjohtajaa.

 

Vuosia kytemässä ollut ajatus pesäpallon erikoisseuran perustamisesta toteutui 22.3.1976, jolloin LUM:in pesäpalloilijoiden toimesta Pesä Ysit ry perustettiin ja aloitti toiminnan itsenäisenä lajin erikoisseurana. Paikalla perustamiskokouksessa, jota johti opettaja Juhani Sipiläinen oli paikalla 39 henkilöä. Imatralaisten pesäpallon kantavien voimien kuten Martti Beloff´in, Hannu Hokkasen, Vesa Hämäläisen, Matti Stenbergin ja Olli Sintosen panos ja tuki oli tärkeä käynnistysvaiheessa.

 

Vuodesta 1925 alkaen LUM:in ohjelmassa ollut pesäpallotoiminta jäi pois seuran toiminnasta. LUM antoi uudelle seuralle taloudelliseksi tueksi alkurahoitusta ja Imatran Pallo-Veikot ry (IPV) Lahjoitti paketin erilaisia pelivälineitä. Myös Pesäpalloliitto oli mukana hankkeessa erikoisseuran saamisessa paikkakunnalle. Näin syntyi kaupunkiin ensimäinen pesäpallon erikoisseura Pesä Ysit ry.

 


Hiekkakentältä hiekkanurmelle

 

Unelma hiekkanurmesta Vanhalle kentällä käynnistyi Pesä Ysien aloitteesta jo vuonna 1993.  Kun Pesä Ysien naisjoukkue alkoi lähestyä pääsarjataso oli kentän kunto usein keskustelunaiheena.  Lappeenrannan kaupunki päätti kuitenkin ensimmäiselle Superpesiskaudelle 1995 kunnostaa hiekkakenttä.  Tuossa tehtävässä oltiin pahasti aikataulusta jäljessä ja lisäksi epäonistuttiin pahasti.  Naisjoukkueen pudottua jo ensimmäisellä kaudella oli tyytyminen muutamaksi vuodeksi hiekkakenttään ennen kuin kaupunki päätti rakentaa yhdistetyn tekojääraradan jääpallon harrastajille ja hiekkakentän pesäpalloharrastelijoille Kisapuistoon. Jo muutaman vuoden kokemus osoitti ettei yhdistelmä onnistunut. Tämän seurauksena päätettiin rakentaa hiekkatekonurmi kuitenkin Vanhalle kentälle syksyllä 2005, mikä valmistui pesiskaudelle 2006.

 

Nyt Vanha kenttä toimiin jälleen kesäisin varsin aikaisessa vaiheessa pesäpallokenttänä ja aina talvikausina jääkenttä luistelijoille. http://www.lappeenranta.fi/?deptid=11521