Asukas- ja aluetoiminta

Yhteystiedot

Yhdistyksen puheenjohtaja

TARJA VAHTOKARI-SAHARI

 

Voisalmensaarelaisten avoin Facebook-ryhmä

https://www.facebook.com/groups/1207248589389202/

Mallu-auto

Voisalmi, Sivuapteekin piha

Mallu-auton aikataulut nähtävillä Valintatalojen ilmoitustauluilla ja Eksoten verkkosivuilla

 

Sairaanhoitajan vastaanotto,
ajanvaraus p. 05 352 7260 tai www.hyvis.fi

Laboratorioajanvaraus
p. 05 352 4410

VOISALMEN SIVUAPTEEKKI 

Voisalmentie 5

puh. 05 4156415  

VOISALMEN KOULU

Voisalmentie 19

Rehtori Jyrki Auronen
040 526 5691

 

Harjaantumisopetus 2
Lönnrotinkatu 7,

53600 Lappeenranta

Yhdysopettaja Marja-Liisa Ukkonen
0400 158 453

       » Lähetä sivu ystävälle

Viihtyisää asumista Saimaan ympäröimällä niemellä ja saarella

TYYSTERNIEMEEN syntyi jo 1800-luvulla huvila-asutusta ja Viipurin vaneritehtaan alueelle 1900-luvulla myös teollisuutta. Varsinainen rakentaminen ajoittuu 1960-luvulle. Rannanpuolella on pientaloasutusta ja niemen keskiosassa enemmän kerrostaloasumista. Alue on kokonaisuudessaan väljä ja vehreä.

VOISALMEN asutus rakentui myös pääosin 1960 ja -70 luvuilla. Omakotitaloasumista oli ollut jo 1920- luvulta alkaen ja kerrostalot ilmestyivät 60-luvulla. Asutus onkin pääosin kerrostalopainotteista. Kaislarannasta löytyy vielä muutamia 1930-luvun huviloita.

KARINIEMI on uudempaa asuinaluetta Pikisaarta vastapäätä. Rakentaminen tapahtui lähinnä 1980 ja 90-luvuilla ja se koostuu pienkerros- ja omakotitaloista.

KIVISALMI sijaitsee Taipalsaaren kunnanrajan tuntumassa. Asutus rakentui 1970-luvulla. Uusi-Kivisalmi termi yhdistetään 1990-ja 2000 luvulla syntyneeseen asutukseen Kivisalmen pohjoisimpaan osaan. Asutus painottuu Kivisalmessakin määrällisesti enemmän kerrostaloasuntojen puolelle.

SUOLAHTI on teollisuusaluetta, vailla varsinaista asutusta, vain yksi omakotitalo. Alueella sijaitsee suuri sahalaitos. Siellä on myös Mertaniemen voimala, joka oli ensimmäisiä maakaasusta sähköä tuottavia voimaloita Suomessa.

ASUTUS PAINOTTUU kerrostaloasuntojen puolelle 76 prosentin voimalla vajaasta 3000 asunnosta alueilla. Kivisalmi on suhteessa pientalovaltaisinta Tyysterniemen seuratessa. Kerrostaloasuminen on painottunut Voisalmeen. Pohjoisen alueen asunnoista 51 prosenttia on omistusasuntoja.

VÄESTÖÄ NIEMELLÄ JA SAARELLA on hiukan vajaat 5300 henkeä. Lapsia on 22 ja nuoria aikuisia 13 prosenttia. 30-64 -vuotiaita on 50 prosenttia ja ikääntyneitä 15 prosenttia, mikä on suhteellisesti enemmän kuin muilla kaupungin alueilla. Kivisalmi vaikuttaa olevan lapsiperheiden suosiossa, tosin ei kovinkaan suurella erolla. Määrällisesti tiheintä asutus on Voisalmella Kivisalmen ollessa toisena. Pohjoisen alueella asuu myös reilut 400 maahanmuuttajaa, jotka rikastuttavat alueen elämää.

 

Kalastajan unelma

SAIMAA on hallitseva elementti. Niemellä ja saarella on monia hyviä paikkoja, joilta voi kalastaa sekä venepaikkoja, joista pääsee isommille vesille. Kalastusta harrastavat asukkaat kehuvat vesistön olevan hyvinkin kalaisaa. Pien-Saimaan tilanne hiukan huolestuttaa ja sen kehittymistä seurataan tarkasti.

LUONTOPOLKU Tyysterniemen kärjessä on henkeäsalpaavan kaunis puhumattakaan muista alueiden rantoja kiertävistä luonnontilassa olevista luontopoluista. Satakielen laulukin kuulema kuuluu aika ajoin. Alueella esiintyy kangasvuokkoja sekä harvinaista näsiää. Kerrotaan Viipurin partiolaisten ennen sotia tehneen bussilla luontoretkiä alueelle. Eräs asukas käyttikin alueesta kuvausta – Lappeenrannan keuhkot.

UIMARANTOJA on kolmin kappalein, Tyysterniemen, Voisalmen ja Kivisalmen uimarannat. Voisalmensaarella on upeat kalliorannat, jotka houkuttelevat kesäisin myös muualta Lappeenrannasta auringonottajia saapumaan paikalle.

 

Pitkäaikaista ja uskollista asumista

ALUEELLE JO VUOSIA sitten muuttaneet ja nyt jo ikääntyneetkin ovat todenneet, etteivät halua muuttaa pois. Eläkkeelle jäätyään he kokevat, että nyt vasta asuinalue alkaa elää, kun on enemmän aikaa nauttia sen kaikista upeista ominaisuuksista. Voidaankin todeta alueella olevan hitaan rotaation asuntojen myynnin suhteen.

 

Uutta rakennetaan nyt ja lähitulevaisuudessa

VOISALMEEN on entisen puutarhan tontilla noussut jo yksi kerrostalo, maisemat joka asunnosta Saimaalle Huhtiniemeen päin. Tyysterniemen lakkautetun koulun tilalle on suunnitteilla uudisrakentamista. Viipurin vaneritehtaan alueelle on rakentumassa kerrostalovaltainen asuinalue.  Voisalmessa Kaislarannan seurakuntakeskuksen tontille rakentuu lähivuosina pientalo- ja pienkerrostaloalue.

 

Palveluita sopivasti – lisää lyhyen matkan päässä keskustassa

KAUPALLISET PALVELUT ovat keskittyneet Voisalmeen ja Kivisalmeen. Voisalmentien varrelta löytyy päivittäistavaramarket, jossa on myös postinasiamiespalvelut, baari, kebab-pizzeria, bensiinin kylmäasema sekä pankkiautomaatti. Kivisalmesta vastaavasti löytyy päivittäistavaramarket sekä kebab-pizzapaikka että lähi-pub. Kivisalmessa toimii myös kierrätyskeskus Hyötyhalli.

TERVEYSPALVELUT aueella hoituvat Eksoten Mallu-autossa, joka käy kerran viikossa Voisalmen apteekin parkkialueella. Hyvin varustellun auton mukana kulkee sekä sairaanhoitajan että laboratorion palvelut. Lähellä Voisalmen siltaa Saimaan rannalla on ikääntyneiden palvelukoti Pajuranta.

NUORISOTILA toimii Voisalmen alakoulun yhteydessä, joka onkin alueen ainoa koulu. Koulurakennuksen yhteydessä on myös sivukirjasto. Pohjoisen alueella on yksi päiväkoti, Voisalmen päiväkoti, jossa toimii myös eskari. Leikkikenttiä löytyy viitisen kappaletta; Kivisalmi, Kivistönpuisto, Maininkipuisto, Tyysterniemi ja Voisalmenpuisto.

JULKISET LIIKENNEYHTEYDET haastateltujen asukkaiden mielestä ovat sujuvat. Alueella ajaa kolme paikallisliikenteen reittiä, joilla kaikilla pääsee keskustaan. Kevyen liikenteen väylät saavat erityisesti kiitosta asukkailta. Liikenne on muutenkin ruuhkatonta ja sujuvaa. Ainoat liikennevalot löytyvät koulun edestä, jonne ne saatiin asukasyhdistyksen aktiivisen toiminnan tuloksena suojaamaan lasten kulkua.

HARRASTUSMAHDOLLISUUKSIA luonnon lisäksi tarjoavat alueen kaksi palloilukenttää, jotka talvisin muuntautuvat jääkiekkokentiksi. Voisalmessa on myös tenniskenttä. Voisalmen ja Kivisalmen rannoilla toimii myös beach volley kentät. Voisalmen kuntopolku / valaistu latu kiertää koulun ympäri.

 

Muistoja entisajoilta

KIVISALMESSA asuttiin jo kivikaudella. Kivirannan tilan pihassa ja puutarhassa on sijainnut selvästi kivikautinen asuinpaikka. Havainto tehtiin talon puutarhaa raivattaessa vuosina 1948-1950. Myös Honkasaaresta löytyy kivikautinen asuinpaikka.

CARL DYSTER, pitäjän nimismies ja Lappeenrannan vouti asui Tyysterniemen tilalla 1600- lopulla. Tila sekä niemi ovat saanet Tyysterniemi -nimen hänen mukaansa.

VENÄJÄN SAIMAAN LAIVASTO perustettiin 1788. Asemapaikkoina olivat Tyysterniemi ja entisen Chymoksen rannan alue. Tyysterniemen kaleeritukikohdassa sijaitsi myös kasarmialue. Laivastoon kuului 71 erilaista alusta.

SWANIT rakensivat huvilan Voisalmen saaren Hopeavuoreen 1892. Huvila oli kesäinen lomavieton, puutarhanhoidon ja kulttuurin tyyssija. Anni Swanin lisäksi Järnefeltit viihtyivät siellä. Huvila rapistui nopeasti 1940-luvulla. Nykyisin tilalla on teollisuusalue.

VALTION RIKKIHAPPPO- ja superfosfaattitehdas perustettiin Tyysterniemen ja Pallon rajalle vuonna 1922. Siitä muistona kadun nimiä muun muassa Happotie.

SALPALINJAN konekivääri- ja majoituskorsu löytyy Voisalmen sillan läheltä. Salpalinjaa rakennettiin vuosina 1940, 1941 ja 1944.

 

POHJOISEN ALUEEN TIEDOTUSLEHTI 2008.pdf